woensdag 25 november 2009

bijbellezen met advent

in de tijd van advent is het mooi om samen met je kinderen naar kerst toe te leven.
er zijn allerlei manieren om dat te doen.
ik vind het zelf prettig om een leesrooster te gebruiken.
in onze vorige gemeente was er altijd een commissie die een leesrooster schreef rond feestdagen: advent & kerst, passie & pasen, hemelvaart & pinksteren. een boekje dat mooi werd vormgegeven met stukjes om te lezen, zingen, bidden. soms zelfs een apart boekje voor de kinderen erbij!
misschien is dat wat voor jouw gemeente; het mooie is dan dat je met elkaar hetzelfde leest en meemaakt. en je stimuleert mensen om dagelijks de bijbel te lezen en uit te zien naar kerst als feest van Jezus.

maar natuurlijk zijn er ook allerlei leesroosters te kopen / downloaden.

  • voor dit jaar heb ik bij de internationale bijbelbond een boekje besteld: 'vier advent en kerst met het hele gezin'; ziet er leuk uit! als ik het met de post gekregen heb, kan ik er iets meer over vertellen.

  • vorig jaar hadden we een erg leuk boekje over kerst: 'geen gewone koning'. dat is meer geschikt om de laatste 2 weken te doen; gaat echt over het kerstverhaal in de evangeliën. het leuke is dat het een lees- en kleurboekje is; helemaal in zwart-wit. misschien dat we dit jaar het de laatste week ook weer gaan lezen. het is van ark boeken en getekend door marieke ten berge (van de boeken van yep).

  • bij ark boeken kun je ook het kerstkoffertje kopen, een boek met 25 verhalen over kerst, ook uit het oude testament. meer geschikt voor wat jongere kinderen.

  • op internet vond ik dit leesrooster; wat ik er erg leuk uit vind zien! het kan zijn dat het naar aanleiding van een 'vertel het maar' adventsthema is (daar staat me iets van bij, van vorig jaar); maar het lijkt me in elk geval leuk om uit te printen en samen te doen. de rode draad is: geloven is... en elke week wordt daar een ander antwoord op gegeven. er zijn bijbelstukken; vragen en verwerkingen en elke week een puzzelstukje.
voor jou als ouders is er trouwens ook een prachtig boekje voor advent van jos douma: Jezus ontdekken in adventstijd. ook voor kerst en advent geldt natuurlijk: alleen als Jezus echt de Heer en Heiland van jouw leven is, kun je iets van dat licht aan je kinderen doorgeven. probeer dus ook zelf advent en kerst echt te beleven (en je niet alleen om praktische dingen druk te maken...) hier kun je trouwens allerlei materiaal (ook leesroosters) rond advent downloaden van jos douma.

natuurlijk zijn er ook talloze prachtige prentenboeken rond kerst. erg leuk om samen te lezen! bij ons in de bibliotheek hebben ze ook veel mooie kerstboeken. ik probeer juist een aantal mooie (dure!) boeken van de bieb te lenen, zodat we ze lekker kunnen lezen.

ik merk wel dat er vanalles rond het kerstverhaal wordt verzonnen in sommige boeken en dat Jezus dan niet echt meer centraal staat. hoe vinden jullie dat? zijn jullie daar kritisch op of vind je dat wat overdreven?
ik ben ook erg benieuwd naar hoe in jullie gezinnen advent wordt gehouden. kun je daar wat over schrijven; altijd leuk voor mij en anderen om te lezen!

maandag 23 november 2009

adventshuis

komende zondag begint de adventstijd alweer.

advent heeft twee betekenissen:
  • de tijd waarin we toeleven naar Kerst, de geboorte van Jezus. we oefenen liedjes; we lezen de profetieën die vervuld zijn met de geboorte van het kindje Jezus.
  • de tijd waarin we ons voorbereiden op de wederkomst van onze Heer; een tijd van inkeer en nadenken dus. weet je: dit is de oorspronkelijke bedoeling van advent!
in ons gezin met kleine kinderen speelt vooral de eerste betekenis een rol: de kinderen iets leren over de geboorte van Jezus en alles wat daarbij hoort.

sinds een paar jaar hebben wij een adventshuis (gekregen van mijn zus): een houten huis met een kerstvoorstelling erop en allerlei kleine laadjes. in die kleine houten laadjes stop ik vanalles: bijbelteksten, kerstliedjes, soms een klein kerstballetje of een snoepje. elke avond mag er één laadje worden opengemaakt. de tekst wordt gelezen; het lied wordt gezongen (dit jaar voor het eerst bij de piano!); het balletje in de boom gehangen en het snoepje verorberd.
voor ons is het een heerlijke manier om in de maand december bezig te zijn met écht Kerst vieren, de geboorte van onze Heer.

natuurlijk kun je ook zelf zo'n kalender maken: van luciferdoosjes (ga nu alvast sparen voor volgend jaar ;-) of gewoon met papieren luikjes. vrienden van mij maakten ooit een enorme slinger met voor elke dag een plaatje verstopt achter een luikje.

de v&d verkoopt dit jaar ook weer de houten huizen; wel andere voorstelling; met een kerstboom en een kerstman (die je er geloof ik wel af kan slopen). ze zijn vrij prijzig; maar dus wel enkele jaren bruikbaar. er staat er ook eentje op marktplaats trouwens, alleen niet met bijbelse kerstvoorstelling zoals die van ons... op marktplaats zag ik ook een adventstrein; en een slinger met papieren / stoffen zakjes waar je iets in kunt doen. (zoekterm 'advent').
je kunt ook met je kinderen samen een slinger maken met de namen van jezus erop. zie hier een engelse tutorial daarvoor.

voor de kerstliedjes maak ik een combi van klassiekers als 'luid klokje klingelingeling' en 'stille nacht' en nieuwere liedjes als 'een koning is geboren' en 'wij zijn de wijzen'. we hebben zelf de kerst cd van elly en rikkert en de cd 'kerst = feest' en dat is erg leuk! ik kan er erg van genieten om de maand december veel kerstmuziek te draaien.


ik doe elk jaar zo'n 5 of 6 liedjes zodat we ze vaker zingen en de kinderen ze ook echt leren. natuurlijk leert christi op school ook wel veel liedjes; maar ik vind het leuk en belangrijk om er thuis veel aandacht aan te besteden.

natuurlijk heb ik ook even op 'holy experience' van ann gekeken; die inspireert me altijd erg als het gaat om gezinsdingen. blijkt dat ze een adventsboekje heeft geschreven! het is te koop als e-book en volgens mij is het een leesrooster van 30 november tot 25 december waarbij er telkens kartonnen figuren uit te printen zijn om in de kerstboom (jesse boom volgens ann) te hangen. de bedoeling is om de hele stamboom van Jezus inzichtelijk te maken. (zie hier de eerste pagina van het boek). het lijkt mij erg leuk; maar ik ben bang dat mijn kinderen daar echt nog wat te klein voor zijn... voor meer informatie over de 'jesse tree' kun je ook goed deze blog lezen; daar staat ook deze verwijzing naar kleurplaten bij elke dag.

woensdag 18 november 2009

sinterklaas

zaterdag is sinterklaas weer aangekomen. zie ginds kwam de stoomboot...

onze kinderen van 5 en bijna 3 zijn helemaal 'into Sint'. ze willen de hele dag wel liedjes zingen en pietenpakken dragen...

wat heeft sinterklaas met geloofsopvoeding te maken?
niet zoveel! gewoon lekker vieren dus...

de achtergrond van sinterklaas is natuurlijk wel christelijk. een citaatje van internet:

Rond het jaar 300 werd in de Turkse stad Myra
een jongeman, Nicolaos, tot bisschop gekozen.
Het geld dat hij van zijn ouders geërfd had,
besteedde hij aan goede daden.
Toen al stond hij in aanzien als een weldoener.
Als bisschop nam zijn bekendheid toe.
Zo stond hij bekend als een redder in de nood
en als een gulle gever.
In de geschiedenis is niet veel over hem te vinden.
Rond het jaar 342 is hij overleden.
De sterfdatum staat wel vast: 6 december.
Na zijn dood werd hij heilig verklaard door de kerk.

Sinds 1970 wordt Nicolaas van Myra door de kerk niet meer erkend als een heilige.
Er is te weinig over zijn werkelijke leven bekend.

En nog een ander citaat:

Sinterklaas als kindervriend Sinterklaas is in het bijzonder bekend als kindervriend, voortgekomen uit het samensmelten van twee middeleeuwse feesten. Op 28 december was men gewoon het feest van de Onnozele kinderen te vieren. In gezelschap van een kinderbisschop trokken kinderen dan in optocht langs de huizen om overal wat aalmoezen te vangen. Op 6 december gingen de scholieren eveneens de straat op in gezelschap van een gekozen bisschop, vaak gemaskerd en verkleed als duivels. Langzamerhand versmolten beide feesten tot een viering op 6 december.

Met de komst van de protestanten (vanaf laatste kwart 16e eeuw) verdween Nicolaas uit de kerken. De vieringen binnenshuis gingen gewoon door, hoewel stadsbesturen er niet erg gelukkig mee waren. In 1618 verbood het Tielse stadsbestuur het zetten van de schoen, omdat dit toch maar tot nuttoeloze uitgaven leidde. In de 19e eeuw kreeg het Sinterklaasfeest twee gezichten. Het bleef een huiselijk feest, waarbij Sinterklaas weer "in het echt" mocht verschijnen. Ook verschillende liedjes als "Zie ginds komt de stoomboot" of "Hoor, wie klopt daar kinderen" zijn toen ontstaan. Behalve in huis vierde men Sinterklaas op straat. De potsierlijke duivelse begeleiders van weleer vinden we terug in Zwarte Piet. Verder kende men in sommige streden, speciaal Noord- en Oost Nederland, Twente en Betuwe optochten met verkleedpartijen.


misschien begrijp je dan ook waarom sommige christenen sinterklaas niet vieren. dat heeft vooral met de roomskatholieke achtergrond te maken; denk aan de bisschopskleren en de mijter met het gouden kruis (grappig detail: vanuit multi-culturele gedachten liggen die mijter en dat kruis enzo op dit moment ook gevoelig ;-)
wij vieren het zelf wel; vinden het een leuke traditie, zelfs met een christelijke achtergrond; maar vooral een gezellig familiefeest.
dat gezellige familiefeest betekent trouwens wel dat we eerst 4 en 5 dec het met mijn familie vieren en dan 5 dec later op de dag met mijn schoonouders. crossen dus, van zeewolde weer terug naar franeker!

de kinderen zingen hier zelfs fryske liedjes:
Swarte Pyt soe út fytsen, doe knapte syn bân
Doe moast er wol rinne mei de fyts oan 'e hân
Hy kaam yn de buorren en sei tsjin de smid
Ik leau dat der yn myn achterbân en piepternútsie si

ik denk wel dat je vanuit je geloof keuzes kunt maken in de manier waarop je dit feest viert; je geld uitgeeft en kadootjes koopt. een aantal punten:
  • koop eerlijke chocolade. dat kan in de wereldwinkel; maar tegenwoordig heeft zelfs verkade fair trade chocolade en dat is bij ons gewoon in de C1000 te koop. ga dus niet naar hema of v&d (hoe lekkere chocola ze daar ook hebben) maar probeer dit jaar een statement te maken door eerlijke chocola te kopen. je kunt hier meer over lezen op de website van de groene sint.
  • koop duurzaam speelgoed. speelgoed dat op 8 december al kapot is, maar zo lekker goedkoop was, vind ik niet zo'n verantwoorde keus.
  • koop niet overdreven veel. onze kinderen mogen 1x per week hun schoen zetten; krijgen er dan wat snoep en soms een kado in. ze krijgen een paar kado's voor sinterklaas; maar ook nuttige zoals pyama's, wanten, sloffen (als ze dat nodig hebben).
  • je kunt ook kado's bij goede doelen organisaties kopen. bijvoorbeeld bij oxfam novib (heb jij ook altijd die prachtige kalender willen hebben), bij unicef. op deze website vind je allerlei linkjes om met een kado een goed doel te steunen.
  • je kunt ook fair trade kadootjes kopen; het label 'return to sender' van hema heeft bijvoorbeeld erg leuke pyama's (dat vind ik altijd een leuk sint-kadootje) en ook de wereldwinkel heeft allerlei leuke kleine kadootjes (bijvoorbeeld lekkere kookdingetjes, mooie sieraden of houten voorwerpen). de wereldwinkel heeft zelfs een webshop. ook zijn er allerlei webshops die een percentage van hun winst aan goede doelen overmaken; zoals 't vliegertje of 'lief handwerk'; waar je prachtige handgemaakte spullen kunt kopen.
  • natuurlijk kun je ook zelf kadootjes maken; zie nogmaals de weblog 'zelfgemaakt' daarover. mijn idee was om dit jaar voor iedereen een zelfgemaakt kado te geven, maar ik weet nog niet of dat gaat lukken. wat geef je 3 broers van 20+? maar voor de kinderen zijn genoeg dingen te bedenken: zwarte pieten kragen van oude lakens als schoenkado; een degelijke sinterklaas mantel van rode fleece; een memobord zelf met stof en lintjes opgemaakt; of gewoon een sjaal met leuke vilt patronen. ik moet gauw aan de slag...
  • een ander leuk alternatief heb ik deze week met een paar vriendinnen gedaan: een kringlooptocht! je komt de grappigste dingen tegen waar je vast een lollig gedicht bij kunt schrijven. en daar gaat sinterklaas toch om: om de gezelligheid, elkaar even te pakken nemen en vooral aan het lachen maken! mijn broer had 2 jaar geleden voor iedereen een idioot boek uit de kringloop met een grappig gedicht; echt zo leuk!
tenslotte: zondag 29 november begint advent alweer. de vier weken waarin we uitzien naar de geboorte van Jezus én naar zijn wederkomst. voor je het weet ben je de hele maand december bezig met sinterklaaskadootjes en het kerstmenu. laat dat niet gebeuren!
neem rond 29 november echt even de tijd om jullie adventstijd als gezin vorm te geven. ik ga er nog over bloggen (hopelijk zelfs meer dan één keer) omdat ik zelf zo graag wil dat mijn kinderen van de decembermaand meer onthouden dan pakpapier en chocolade...
ik doe dus bewust geen viertafel over sinterklaas; er staat nu nog een prachtige herfsttafel en 29 november komt daar bewust een adventstafel. sinterklaas is zeker niet de belangrijkste verjaardag in december (afgezien van de mijne zelfs nog ;-)
voor nu: ik ben altijd benieuwd naar reacties. hoe vieren jullie sinterklaas en heeft dat iets te maken met christen zijn?

zaterdag 14 november 2009

vaders en moeders

voor moeders die worstelen met de vraag naar bijbelse rollen van mannen en vrouwen, is het heerlijk dat er ongecompliceerde dochters zijn die de vraag oplossen:

"mannen zitten zo" (foto 1)
"vrouwen zitten zo" (foto 2)

vervolgens een daverend lachsalvo van papa en mama die rent voor het fototoestel...

in mijn studententijd ben ik er erg mee bezig geweest; heb aan een andere theologische universiteit zelfs het vak 'inleiding vrouwenstudies' gevolgd om een dosis vragen, visies en vooral feminisme mee te krijgen. dat heeft me geholpen om vragen te stellen en op zoek te gaan naar mijn plek. in de kerk (dat is mijn werk :-); maar ook in de relatie met mijn lief en toen we kinderen kregen.

met andere thea's (vrouwelijke theologie studenten) zijn we op studentenvereniging ook een bezinning gestart. althans; dat was de poging...
we hebben een studieclub opgericht en met een aantal theo's nagedacht over thema's rond man / vrouw, bijbel, rollen, macht etcetera. heel boeiend!
wij kwamen erop dat het meest basale verschil tussen man en vrouw toch is dat een man vader kan worden en een vrouw moeder. en dat dat wel iets zegt over man-zijn en vrouw-zijn. de woorden die we daarbij bedachten waren voor vader 'distantie' en voor moeder 'nabijhei
d'. een erg belangrijke polariteit in het leven van elk mens. en kinderen hebben beiden nodig: de nabijheid van de moeder, uit wie het kind geboren wordt en die natuurlijk met allerlei intieme banden aan het kind verbonden is. maar ook de distantie van de vader, die het kind de buitenwereld kan leren kennen.

ik heb het een tijdlang als erg bedreigend ervaren als mensen over verschillen tussen mannen en vrouwen gingen
praten. alsof er dan een wereld aan hokjes, vakjes, rolpatronen en enge verwachtingen openging. en dat is het ook vaak! (lees: wees daar voorzichtig mee ;-)
maar ik geloof toch ook dat het niet goed is om alles maar op één hoop te gooien.
ik ga dan terug op deze gedachten: God heeft ervoor gekozen de mens in de diversiteit man / vrouw te scheppen. blijkbaar houdt God van die variatie.
laten wij er dan geen eenheidsmeuk van maken die kraak noch smaak heeft.

en eigenlijk geniet ik ook van de dingen die met zo'n nabije moeder te maken hebben: voorlezen, koekjes bakken, knuffelen, samen knutselen...

ik ben nog steeds erg op zoek naar wat nou de bedoeling is van allerlei bijbelse woorden, beelden, wereldbeelden. ik weet het echt nog niet allemaal. wat ik nou moet met spreuken 31; 1 korintiërs 11; efeziërs 5 en 1 petrus 3.
maar ik ben blij dat ik wel wat onbekommerder vrouw ben, en ook moeder.
misschien wel onbekommerder vrouw ben geworden nadat ik moeder was geworden...

maar ja; hoe onbekommerd ben ik dan weer om te zeggen dat dat iets van Gods werk in mijn leven is...? (natuurlijk vind ik het spannend om dit het www op te gooien maar ben ik ook érg benieuwd naar jullie gevoelens, gedachten, reacties...)

maandag 9 november 2009

speelgoed: gastblog van annemarie!

Een tijdje terug hadden wij bijna dagelijks een trein in de woonkamer. Nee, niet de houten spoorbaan, die hebben we ook wel, maar dit was het Echte Werk.
Stoelen, krukjes, poppenwagen, kussens,…alles achter elkaar.
De trein en passagiers gingen naar oma, dus er moesten veel spullen mee: poppen met alle toebehoren, kleedjes, àlle boekjes uit de boekenkast, kookspulletjes, blokken….
Gelukkig kon ik ze op een gegeven moment ervan overtuigen dat oma ook genoeg boeken had, dus dat die wel thuis konden blijven. Dat scheelde iets in de chaos…Maar verder heb ik erg genoten van dit fantasiespel!

Mijn kids zijn nog onder de 4, dus ‘het klaarzetten’ is eigenlijk het hele spel, maar wat zijn ze er druk mee. Sjouwen, regelen, overleggen, ‘neehee, dat moet daar..’. Ze zijn ontzettend creatief met wat er maar voorhanden is, en allerlei speelgoed wordt ‘oneigenlijk’ gebruikt.

En zo kom je weer uit bij de simpele waarheid, bijna cliché, dat kinderen geen duur en heel erg ‘af’ speelgoed nodig hebben om heerlijk bezig te kunnen zijn.

Vanuit deze gedachte heb ik geprobeerd om voor mezelf uitgangspunten te formuleren voor het omgaan met spelen en speelgoed. En die wil ik graag delen.

Ik moet er wel bij zeggen: mijn kinderen zijn nog erg jong, de oudste is nog niet eens 4 jaar, de jongste is 2. Ik snap best dat het in deze jaren nog redelijk makkelijk is om te sturen, en dat dat met oudere kinderen lang niet altijd het geval is.
Maar goed, zie het voor wat het is: uitgangspunten, misschien zelfs idealen of in elk geval handvatten om je eigen gedachten te vormen.
  • Ik hou van speelgoed wat er mooi uitziet. Hout, met mooie kleuren. Iets wat je ook graag in je huis zet. Ik zie dit ook als smaakvorming. Ik denk dat je dat ook aanleert in dit soort (kleine) dingen.
    Hier hoort ook bij dat ik ’s avonds de spullen graag weer netjes, geordend opruim. Boekjes weer netjes (op grootte…) in de kast, af en toe dingen anders neerzetten, alvast een aanzet geven…En natuurlijk het speelgoed schoon en heel houden!
  • Dat laatste, opruimen en schoonhouden, is veel gemakkelijker als er minder speelgoed is. Minder is echt meer! Het zorgt ervoor dat er intensiever en creatiever wordt gespeeld met wat er wél is.
    Als je minder speelgoed aanschaft, kan het misschien iets duurder zijn, zoals houten speelgoed van goede kwaliteit. Het ‘meer’ zit ‘m dan ook in wat het oplevert in sociale en milieuvriendelijk zin: veel goed houten speelgoed wordt in Europa gemaakt, waar mensen een fatsoenlijk loon krijgen.
    Misschien is er een sociale werkplaats in je buurt waar speelgoed wordt gemaakt en verkocht. Minder transport=beter voor het klimaat!
    Of ga op zoek naar tweedehands speelgoed, zonder verpakkingsmateriaal.
  • Ik heb graag speelgoed in huis wat zoveel mogelijk de fantasie en het zelf-doen stimuleert, en waar je bij voorkeur meer dan één ding mee kunt doen. Dat betekent dat wij welgeteld één ding met batterijen hebben. (en dat is dan een koffiezetapparaatje-met-geluid, waar je trouwens niet alleen koffie mee kunt maken, maar volgens Gijs ook toetjes en van alles produceert. Multi-functioneel dus…). Het liefst ook geen speelgoed met tekenfilm/televisie-karaktertjes erop. Een uitzondering vormen voor mij kinderboekfiguurtjes, hoewel ik dat ook steeds lastiger vind, omdat die meer en meer ook op televisie komen, en daarmee ook op een uitgebreide collectie speelgoed en spullen voorkomen.
  • Ik probeer goed te kijken naar waar ze graag mee spelen, wat ze er dan mee doen, en hoe ik dat spel eventueel kan verrijken en aanvullen. Gijs en Toos beginnen nu met poppen te spelen, dus daar probeer ik nu wat meer mee te doen: zelf meespelen, dingen voordoen, en straks met 5/12 wil ik ze poppenkleertjes geven en hoop dat dat dan weer een nieuwe impuls geeft.
  • Die poppenkleertjes wil ik graag zelf maken. Ik denk dat zelfgemaakte spullen veel waarde hebben voor kinderen. Vanwege de tijd en aandacht die je er ingestoken hebt. Maar ook omdat het eindresultaat uniek is, en het denk ik goed is (en leuk) om te leren dat niet iedereen altijd precies hetzelfde hoeft te hebben. Het is bijvoorbeeld juist leuk om bij je vriendje met ander speelgoed te spelen.
  • Met oudere kinderen kun je goed zelf speelgoed maken. Twee keer plezier! Er zijn in de bibliotheek héél véél knutselboeken met voorbeelden!
  • Ik vind het leuk om zo over deze dingen na te denken, om zo ook bewust en met plezier speelgoed voor mijn kinderen uit te zoeken, in plaats van totaal overweldigd te worden door het aanbod en maar dingen aan te schaffen ‘om toch iets te geven’ waar ik dan later weer van baal.

    Ik ben benieuwd hoe anderen hier mee bezig zijn!

    Nog een laatste tip voor 5 december: zoek voor die tijd alle speelgoed eens uit en doe alles weg wat kapot is of nooit mee gespeeld wordt. Je kunt ook een deel op zolder zetten en later weer tevoorschijn halen.


met de groeten van Annemarie

woensdag 4 november 2009

onze dankdag vandaag

vandaag was het dan dankdag.
een geweldige dag! (dank U voor dankdag Heer ;-)

op de school van christi besteden ze altijd veel aandacht aan christelijke feestdagen. en ze heeft een creatieve juf! ze hebben allemaal een stoffen placemat versierd: een bord erop getekend met hun lievelingseten; en daarbij andere dingen getekend waar ze God voor willen danken. in het geval van christi de kat en de vissen ;-)

ze kreeg ook een blaadje mee met een tekst van een prachtig dankliedje: 'een liedje voor U'. geschreven door rikkert zuiderveld en gezongen door marcel en lydia zimmer. ik ken het alleen niet en kon ook nergens op internet de melodie vinden. weet iemand misschien waar het vandaan komt; van welke cd?

dank U voor het graan
zodat wij broden kunnen bakken
dank U voor de bomen
met hun appels aan de takken
dank U voor uw schepping
vol met prachtige geschenken
en dat U ons ooit dropjes en ook spekkies liet bedenken
dank U wel voor zoveel schitterende dingen
en daarom wil ik dolgraag nu dit liedje voor U zingen
...
dank U voor het land
waarin ik veilig op mag groeien
dank U voor de bloemen
die zo prachtig kunnen bloeien
dank U voor de wolken
en de bomen en de dieren
en dat ik ieder jaar weer mijn verjaardag mag gaan vieren
dank U wel voor zoveel schitterende dingen
en daarom wil ik dolgraag nu dit liedje voor U zingen

geïnspireerd door mijn eigen blog van gister (haha) heb ik vanavond extra lekker gekookt; een soort van thanksgiving maal. lekker!
ik vond het eigenlijk wel een mooi idee: hoe kun je God nou beter bedanken voor het eten dat Hij je geeft dan door lekker te gaan eten!
met biddag is het juist dan weer passend om iets van vasten te doen; geen vlees, of gewoon brood met kaas bijvoorbeeld. maar dat komt dan wel...
na het toetje hebben we een dank-U-poster gemaakt.
gewoon een stuk karton van een doos; daar omheen pakpapier.
en dan maar plakken en schrijven:
  • een prachtig gedicht van rien van den berg uit het ND van vandaag (echt geweldig; die hebben op dankdag altijd een goed-nieuws-bijlage!)
  • papiertjes waarop hans en christi hun dankpunten schreven
  • plaatjes van gebeurtenissen en dankpunten dit jaar




en toen we daar foto's van wilde maken; wilden de kinderen ook met ons op de foto; een hele fotosessie dus...
het ziet er fantastisch uit (vind ik...) en ik denk dat het nog wel even blijft hangen. ik hoop natuurlijk dat het ook blijft hangen in de hoofden en harten van ons vieren.
en dat God ervan genoten heeft dat wij Hem de dank gaven.
in elk geval verandert het mijzelf, om meer dankend in het leven te staan. ik ben toch ook zomaar iemand met een gat in mijn hand, een gat in mijn hart. en alleen Gods nabijheid, God zegende en altijd gevende aanwezigheid kan dat veranderen.

wat hebben jullie gedaan / meegemaakt vandaag?

dinsdag 3 november 2009

dankdag met kinderen

morgen is het dankdag; de eerste woensdag in november.
dat is nou een prima dag om met kinderen te vieren!
danken is iets dat kinderen prima begrijpen: alles wat we hebben, is van God gekregen. en daarom kun je God overal voor danken.
gewoon doen dus...

in het boek 'Van feest tot feest' staan erg veel leuke ideeën. zoals:

  • maak een danktafel
  • zoek de natuur op, een boerderij bijvoorbeeld
  • maak mooie en lekkere dingen uit de natuur en breng dat rond bij ouderen / zieken / eenzamen
  • houd samen een feestmaaltijd, zoals in amerika echt 'thanksgiving' wordt gevierd (compleet met turkey and pumpkin pie!)

als je een wat grotere gemeente hebt, is het ook leuk om 's middags een kinderviering te organiseren. in veel kerken wordt dat ook gedaan. als je googelt op 'dankdag kinderen' kom je allerlei informatie tegen.


op de school van christi doen ze rond dankdag altijd een project voor een goed doel. dan zijn er natuurlijk veel projecten waartussen je kunt kiezen:


  • christi doet mee aan 'operatie schoenendoos' van edukans. het leuke daarvan is dat ze schoenendoos zelf mag versieren en vullen. ze zoekt dan ook een kadootje uit van haar verjaardagskado's dat ze dan dus geeft aan meisje in afrika.
  • op internet kwam ik ook de actie van dorkas tegen: rugzakactie. op de site is allerlei materiaal te vinden.
  • rond de kinderboekenweek werd er reclame gemaakt voor de 'witte voeten actie' van stichting red een kind.

nog wat leuke plekken op het wereldwijde web:

eerder heb ik al psalm 67 uit Psalmen voor Nu hier geciteerd. echt een prachtige psalm!
hier kun je die luisteren (ik snap nog niet hoe ik hier een you tube filmpje kan weergeven; weet iemand dat misschien?)

zelf wil ik morgen graag een dankdag poster maken: teksten, plaatjes en tekeningen op een groot vel papier. 's middags of het rond het eten mee bezig gaan; lied erbij zingen; bijbeltekst erbij lezen. een soort van eigen viering in ons gezin.

heeft er nog iemand anders een mooi idee; een mooie ervaring met de zorg van God in het afgelopen jaar; een prachtig lied of gewoon een leuke quote van een kind?