woensdag 18 april 2012

vega met kinderen 3

eerder heb ik geschreven over vega met kinderen
aflevering 1 en aflevering 2
leuk om na te lezen
ook vanwege de reacties met recepten

wij proberen zoveel mogelijk vegetarisch te eten
in elk geval door de week

ik geloof niet dat God dieren geschapen heeft
om met blaren
en overhangende lijven
in te kleine hokjes te leven

daarom ben ik niet enthousiast over de bio-industrie...

scharrelende dieren komen al een stuk meer in de buurt
van het scheppingsverhaal
lijkt mij

maar scharrelvlees is duur
en als we allemaal elke dag een portie scharrelvlees willen eten
heeft de aarde daar ook niet genoeg ruimte voor

oplossing: niet zoveel vlees eten

nu is dat voor misschien makkelijk praten
omdat ik niet zo'n vleeseter ben
ik ben dol op kaas
noten of champignons

tegelijk vind ik ook een beetje vlees heerlijk
vanwege de bite
en pit
die het een gerecht geeft

stamppot zonder spekjes is echt afzien
en zonder rookworst ook ;-)

een tijdje geleden schreef ik zelf in het blad De Reformatie
waarvan ik redacteur ben
een artikel over voeding
er stond ook een ander artikel
waarin beschreven stond dat het volk Israël voor twee soorten momenten
een dier slachtte:
- bij één van de grote feesten
- als er gasten kwamen

toen ik dat las, dacht ik: dat is wel een mooie regel
op feestdagen mogen we vlees
en als er gasten zijn

vanaf dat moment houd ik dat voor ons gezin als regel aan
lekker eenduidig

en soms maak ik een uitzondering.
voor stamppot koop ik regelmatig een scharrelrookworst van de AH
onze zaterdagse pizza is wel met bioham en biosalami (gelukkig zijn dat niet zulke enorme stukken vlees)
en soms is gehakt of spekjes of salami gewoon lekker in een gerecht!
dat probeer ik dan wel echt biologisch / scharrel / met keurmerk te kopen

is wat duurder
maar ik vind het wel echt beter

op al die andere dagen eten we dus vegetarisch


wat eten we dan?

een aantal eenvoudige recepten:
- macaroni / spaghetti / lasagne met ui, paprika, courgette / prei / wortel / champignons, blikje tomaatblokjes. voor de bite en de pit gaan er blokjes oude kaas of feta door; italiaanse kruiden. soms nog erbij: tomaat, komkommer in vrolijke schaaltjes.
- macaroni met spinazie, paprika, champignons en kruidenkaas / blokjes kaas.
- couscous met aubergine / courgette / paprika met feta; italiaanse kruiden.
- rijst / mie / couscous met groentes als kool / wortel / champignons / paprika; kruiden als koriander, komijn, peper. voor de bite en de pit gaan er cashewnoten of pinda's doorheen en soms wat ei. lekker erbij: pindasaus of zelfgemaakte kerriesaus met ananas, pot augurk.
- tortilla's met bruine bonen, maïs, allerlei soorten groenten en mexicaanse kruiden; er overheen creme fraiche en kaas. lekker erbij: tortilla chips, tomaat, komkommer.
- stoofpot van kikkererwten met paprika, tomaat, courgette met feta of oude kaas.
- stamppot met walnoten en geitenkaas.
- verse tomatensoep met zelfgemaakt brood / kaas ui broodjes uit de oven.
- maaltijdsalade met gekookte aardappels en appel / kaas / mosterd / honing. bijvoorbeeld met witlof of bladgroente.
- hartige taart met een vulling van eieren en kaas.

in mijn favorieten heb ik een map met recepten.
daar sla ik allerlei leuke recepten op.


soms doe ik een experiment.

laatst bijvoorbeeld.

van een rest kikkererwten had ik houmous gemaakt
dat is een puree die je op toastjes / broodjes kunt doen
lief en ik vinden het heerlijk!

maar ik had een enorme kom en die ging natuurlijk niet op

nu worden falafelballetjes ook van gepureerde kikkererwten gemaakt
dus dacht ik: dat kan ik ook proberen!



houmous maak je van kikkererwten (geweekt & gekookt of uit blik) die je pureert met olijfolie, citroen, zout, peper, koriander, komijn en tahin tot een smaakvol en smeuïg geheel. zie recept hier.
voor de falafel deed ik er op het gevoel wat bloem bij, tot het een wat steviger mengsel was.
daarna rolde ik balletjes.
en die rolde ik door een bord loskgeklopt ei.
daarna door een bord paneermeel.
en toen in de koekenpan, waar een laagje zonnebloemolie heet was.
even bakken, alle kanten op rollen.
en het werden prachtige krokante balletjes!

heerlijk met een beetje mosterd en mayonaise!

helaas alleen vergeten foto's te maken...

en onze kinderen?
die vinden eten weleens niet lekker...
(ze mogen geen 'vies' zeggen ;-)
maar uiteindelijk eten ze braaf een gedeelte op

en ze weten waarom we weinig vlees eten
omdat we vinden dat we goed voor dieren moeten zorgen
en ze daarom niet te veel moeten eten

natuurlijk, het is een keuze
andere gezinnen zullen andere ethische keuzes maken
waar ik veel bewondering voor heb
en die weer andere (financiële of anderszins) offers vragen

dit is één van de dingen die wij doen
en waarvan het leuk is om met elkaar mee te leven

wat zijn jullie favoriete vega recepten met kinderen?

-

7 opmerkingen:

  1. * rijst met spitskool (stoven met soepgroenten, bouillonblokje, klontje boter), pindasaus en cashewnoten

    * pasta met gewokte wilde spinazie, teentje knoflook, ui, champignons, zongedroogde tomaatjes, mozzarellabolletjes

    * macaroni/nasi-groentepakket met peper, knoflook, wokken met gekookte rijst en roereieren

    * sperzieboontjes met ui, champignons, ketjap en tofureepjes (pittig gekruid) met rijst of aardappelpuree

    Bedankt voor de discussie :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor de ideeën Janneke! Ik val nog wel veel terug op vleesvervangers (dus 'gewone' recepten met vleesvervangers ipv vlees), dus ik heb niet heel veel ideeën.

    Zou je misschien nog kort kunnen uitleggen hoe je de kikkererwtenstoofpot maakt? Ik heb er nog nooit iets mee gemaakt dus ik heb geen idee hoe ik ze moet verwerken. Mijn moeder maakte nog wel eens iets met linzen, dat is denk ik vergelijkbaar (?).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja, ehhhm.. ik denk dat mijn man elke dag gasten uit gaat nodigen als we dit invoeren:)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een dapper besluit. Ik ben het helemaal met je eens. We eten veel te veel vlees. Als goede rentmeesters hebben we de verantwoordelijkheid om goed met de schepping om te gaan. Wat fijn dat je wat receptjes geeft. Laatst had ik ook eten zonder vlees en mijn man merkte het gelijk. Er mist iets. Ook wij gaan het druk krijgen met gasten vrees ik :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De mexicaanse bonenschotel:

    Twee blikken tomatenstukjes, twee rode uien, twee tenen knoflook, een groene paprika. Een eetelepel rode wijnazijn of balsamico, een theelepel suiker, een halve theelepel chilipoeder, een klein blikje mais, een klein blikje kidneybonen. Een zak tortillachips (gezouten), een potje zure room en een zakje geraspte kaas.

    Verwarm de oven voor op 160 graden. Zet een pan met olie op het vuur, pel en snipper de ui en de knoflook en fruit ze een minuutje of drie in de olie. Snijd intussen de paprika in stukjes en voeg ze toe; even mee laten bakken. Giet vervolgens de tomatenstukjes erbij met suiker, wijnazijn en chilipoeder (dit kun je ook vervangen door bijv. paprikapoeder, dan wordt het gerecht niet pittig). Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat even pruttelen. Voeg de uitgelekte en gewassen maïskorrels en kidneybonen toe. Laat alles even goed doorwarmen. Je kunt nog wat zout en peper toevoegen naar smaak, maar niet teveel want de tortillachips zullen ook zout afgeven in het gerecht.

    Nu kun je de ovenschotel opbouwen met afwisselend een laagje saus, een laagje tortillachips en een laagje kaas. Eindig met een laagje kaas. Schep bovenop de ovenschotel een paar eetlepels zure room en zet de schaal 15 minuten in de oven. Serveer met de overgebleven tortillachips en rijst.

    Eet lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij proberen één dag per week vegetarisch te eten. En de week voor Pasen elke dag. Alleen is dat wel een beetje dubbel, want onze vegetarische gerechten zijn niet zo sober :-0

    Witte bonen met spruitjes:
    300 gr spruitjes (gehalveerd)
    1 flinke appel
    1 ui, gesnipperd
    1 potje witte bonen in tomatensaus
    2 dl melk
    Een klont boter
    Peper en zout
    ½ theelepel majoraan
    Nootmuskaat
    1 eetlepel bouillonpoeder of 1 bouillonblokje
    Stoof de spruitjes met een klein klontje boter in een laagje water met bouillon in ongeveer 10 minuten beetgaar. Bak de stukjes appel met ui in boter lichtbruin. Voeg de witte bonen met tomatensaus en de appel met ui toe aan de spruitjes. Lekker met aardappelpuree.
    Variatie ovenschotel: Leg in een ingevette ovenschaal onderin het spruitenmengsel en schap daar bovenop de aardappelpuree met de witte bonen en saus. Strooi er naar wens geraspte kaas over en zet de schaal ruim een half uur in een voorverwarmde oven op ongeveer 180ºC.

    Vegetarische eierragout
    3 eieren
    45 gram boter
    40 gram bloem
    1 prei
    1 eetlepel kerriepoeder
    6 deciliter groentebouillon
    100 gram champignons
    1 rode paprika
    2 appels
    2 eetlepels rozijnen
    Bieslook en peterselie
    Kook de eieren hard, laat ze afkoelen en pel ze.
    Verhit de boter, snipper de prei klein en fruit deze met het kerriepoeder in de hete boter.
    Voeg de bloem toe, roer deze goed over de bodem van de pan en voeg al roerende de bouillon toe.
    Was en snijd de champignons en de paprika en doe deze bij de ragout.
    Schil de appels en snijd ze in blokjes en voeg deze samen met de eieren en de rozijnen toe.
    Garneer voor het serveren met royaal fijngeknipte bieslook en peterselie.
    Serveren met droge rijst.

    Eet smakelijk

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Janneke, Wat een leesvoer op je blog! Er maar een kopje thee bij. Wat goed om te hanteren op feestdagen en als er gasten zijn vlees te eten. Hier zitten we nu denk ik aan 60/ 40 en wil naar 80/20 verhouding en kan wel even weer een boost gebruiken om dit na te streven. In Hasselt een goede biologische boer gevonden die betaalbaar is. Ze verkopen een deel van hun arsortiment ook bij de moestuin van Kalter aarbeien. Waar ze trouwens ook weer kruiden van de the man with the pan verkopen (zag ik ook ergens op tafel staan).

    BeantwoordenVerwijderen