vrijdag 10 juli 2009

vakantie!


de komende twee en een halve week heb ik vakantie!
ik probeer niet te internetten :-)
en zal dus ook geen nieuwe blogs schrijven!

maandag 6 juli 2009

update tuin






















Hoe talrijk zijn uw werken, HEER.
Alles hebt u met wijsheid gemaakt,
vol van uw schepselen is de aarde.
Zie hoe wijd de zee zich uitstrekt.
Daar wemelt het, zonder tal,
van dieren, klein en groot.
Daar bewegen de schepen zich voort,
daar gaat Leviatan, door u gemaakt om ermee te spelen.
En allen zien ernaar uit
dat u voedsel geeft, op de juiste tijd.
Geeft u het, dan doen zij zich te goed,
opent zich uw hand, dan worden zij verzadigd.
Verberg uw gelaat en zij bezwijken van angst,
ontneem hun de adem en het is met hen gedaan,
dan keren zij terug tot het stof dat zij waren.
Zend uw adem en zij worden geschapen,
zo geeft u de aarde een nieuw gelaat.
De luister van de HEER moge eeuwig duren,
laat de HEER zich verheugen in zijn werken.
[uit psalm 104]

vrijdag 3 juli 2009

soberheid: stoffen luiers

als het over kinderen en soberheid gaat is er natuurlijk een grote afvalverslinder: de luier!
toen christi werd geboren (2004) hebben we het er kort over gehad, maar hadden we geen zin in het gedoe met stoffen luiers. gewoon papier dus.
toen ik zwanger was van boaz (winter 2006) vond ik het toch wat vervelend om straks luiers van 2 kinderen weg te gaan gooien. dus ben ik me gaan oriënteren op katoenen luiers.

ik ontdekte dat katoenen niet meer betekent de lappen die je met een speld moet sluiten en waar een strikslip overheen moet. dat leek me wel erg veel gedoe.
ik ontdekte dat er tegenwoordig veel voorgevormde luiers worden gebruikt.
heb toen via marktplaats een pakket gekocht en ben alsnog met christi (toen ruim 2 jaar!) aan de stoffen luiers gegaan.
en boaz na een paar maanden.

intussen heb ik er al heel wat uitgeprobeerd en ik ben er nog steeds positief over.
het is veel goedkoper en veel minder milieubelastend.
natuurlijk is de katoenteelt zeker wel milieu belastend. maar:
  • als je ze tweedehands koopt, telt dat al veel minder
  • je kunt ook luiers van hennep of bamboe kopen (hierbij een afbeelding van een bamboe luier)
  • je kunt zelf luiers naaien van oude lappen
dat laatste heb ik deze winter gedaan: zelf luiers naaien!








de luiers van boaz gingen toch echt slijten; er hebben intussen te veel kinderen in rondgelopen...
ik vond het wat prijzig om nog eens een XL pakket te kopen (ga ik het nog eens gebruiken?) en was dus op zoek naar alternatieven. toen ontdekte ik dat er ook moeders zijn die zelf naaien.
ik kwam op internet allerlei pagina's tegen; zelfs pagina's met gratis patronen. deze link bijvoorbeeld is erg handig (wel engels helaas...)

voordeel:
  • je kunt het patroon kiezen dat jij het handigst vindt
  • je kunt stof kiezen die jij handig vindt; en mooi / goedkoop / ...
  • je kunt m zo dik maken als je wilt (dik = absorberend maar ook langer drogen)
ik heb luiers genaaid van oude molton; van dunne molton doeken; van katoen van de kringloop (even goed wassen) ,van badstof stretch van de kringloop, van fleece van de markt (3 euro de meter) en van bamboo handdoeken van de xenos.
en recentelijk heb ik op marktplaats een pakket klassieke oogjesluiers + strikslips gekocht. ik wil dat toch ook nog eens proberen!

het bevalt me prima!

doorlekken valt wel mee. je moet wel wat vaker verschonen; maar dat lijkt me voor het kind ook niet verkeerd. je moet wel wat meer rompertjes hebben, omdat er weleens een randje onderuit piept en dan is het rompertje nat.
en onze kinderen hebben nooit luieruitslag gehad met de katoenen luiers!

wat gebruik ik voor boaz (2,5 jaar):
  • een katoenen luier met klittenband sluiting
  • een katoenen / fleece / bamboe inlegger
  • een fleece inlegdoekje (absorberend + makkelijker schoon te maken in geval van poep); dat is trouwens gewoon een fleece deken van zeeman in stukken geknipt.
  • een papieren inlegger (in geval van plas gewoon wassen en hergebruiken; in geval van poep met poep en al weggooien)
  • een luierbroekje met drukkers (mother ease; zie plaatjes hieronder - zijn ze niet leuk?!)
de luierbroekjes zijn van pul. dat is waterafstotende katoen; in elk geval niet waterdoorlatend; maar wel luchtdoorlatend. veel prettiger voor het kind dan de plastic strikslips dus!
je kunt ze kopen bij kaatje katoen of bij webshopjes van zelfmakers.
je kunt ze ook zelf maken; maar daar heb ik me nog niet aan gewaagd...












als je meer wilt lezen over katoenen luiers:
er zijn allerlei verschillende luiers. zelfs luiers die luier + inlegger + overbroekje ineen zijn. die worden veel voor kinderdagverblijf gebruikt. je mikt ze in een tas en geeft ze zo mee naar huis. niets anders dan een weggooi-luier!

en hier tenslotte nog een leuke link naar een amerikaanse moeder die filmpjes heeft gemaakt over hoe je een stoffen luier omdoet.

waarom blog ik hier over?
zelf ben ik erover na gaan denken toen ik in mijn studie theologie mijn afstudeerscriptie schreef over milieu-ethiek. hoe krijg je het voor elkaar om mensen te motiveren milieubewust te handelen?
toen ben ik er van overtuigd geraakt dat het belangrijk is om je idealen in je dagelijkse praktijk toe te laten. je kunt nooit alles doen; en dat kan een afmattend effect hebben. kies dan een aantal dingen uit die je wél doet; doe dat en hoop en bidt dat ze van belang zijn.
je doet dingen niet omdat je denkt dat dat enkele ding nou de wereld verandert (iemand die veel troep weggooit kan mijn gewas met stoffen luiers zomaar weer ongedaan maken) maar omdat je gelooft in symbolisch handelen. wat ik doe staat symbool voor de idealen waarin ik geloof en die ik nastreef. doe dus ook de kleine dingen maar in de hoop dat ze zin krijgen!

vandaar... dat ik stoffen luiers gebruik!

woensdag 1 juli 2009

soberheid: verkleedkleren

in mijn blog van zaterdag heb ik aangegeven deze tijd wat te gaan bloggen over soberheid, consuminderen; en dan speciaal met kinderen.

marieke henselmans heeft daar een boekje over geschreven: "Consuminderen met kinderen". ik heb het zelf niet; herinner me wel dat ik het ooit uit de bieb heb geleend en dat het erg handig en praktisch is. aan te raden dus!

redenen om juist met kinderen sober te leven:
  • we leven in een maatschappij waar het niet gekker kan als het gaat om geld uitgeven aan kinderen. het is goed om daar kritisch op te zijn; goed voor jezelf, goed voor je kinderen, goed voor andere mensen met wie je al het geld dat overblijft kan delen ;-)
  • juist kinderen moet je inwijden in het goede leven. dat goede leven bestaat niet uit dingen, maar uit een persoon: de Heer zelf.
  • het goede leven van Jezus wordt in de bijbel omschreven als een schat die niet op aarde is, maar in de hemel. juist de bijbel is vrij kritisch over schatten op aarde verzamelen en over rijkdom ten koste van anderen. het is belangrijk om je kinderen dat te leren en dat kan alleen maar als zij zelf ook ervaren wat sober leven is, evangelische eenvoud.
natuurlijk is het ook belangrijk om kinderen te leren genieten!
ik hoop toch niet dat mijn kinderen een soort knieperig christendom meekrijgen van lange gezichten en 'één kaakje bij de thee zonder suiker' ...
ik wil mijn kinderen graag leren om hartstochtelijk te genieten van al het goede dat God geeft: verse aardbeien, lekkere muziek, lieve mensen, een mooie nieuwe jurk en een dag in de dierentuin! juist omdat God ons heeft bevrijd kunnen we ook dansend door het leven gaan!

ik denk dat dansen en soberheid prima samen gaan.

en nu dus wat voorbeelden (klaar met de preek...)

verkleedkleren!

Christi heeft het afgelopen jaar 2 keer verkleerdkleren gekregen: een prinsessenjurk en een indianenjurk. bij verkleedkleren kun je volgens mij kiezen tussen: duur / goedkoop / duurzaam.

duur is als je op internet een jurk zoekt tussen de 30 en 70 euro (duurder kan vast ook wel). Dat zijn wellicht wel jurken die lang meegaan omdat ze degelijk gemaakt zijn. Duur kan dus ook prima duurzaam zijn.
voorbeelden:
prinsessenjurk van de Kinderslaapkamer à 69,96
prinsessenjurk van Frilly Lily à 49,95
indianenjurk van Kleine Zebra à 31,95

je kunt natuurlijk ook heel goedkoop verkleedkleren kopen. Action, Zeeman, Bristol etc. hebben regelmatig verkleedkleren. ben je lekker onder een tientje klaar.
ik vind dat zelf niet de meest duurzame verkleedkleren.
vaak haken ze erg snel, bijvoorbeeld al aan het klitteband en zitten er snel lelijke plekken op. omdat het van kunststof is, kun je het ook niet erg goed wassen.
het lijkt me ook niet erg lekker zitten.
en persoonlijk vind ik het er niet echt uitzien.
ze zijn snel kapot en lelijk. dus wat doe je: ze zijn zo goedkoop dat je maar weer nieuwe koopt. niet echt duurzaam dus.

wat is dan duurzamer:
  • tweedehands kopen. op marktplaats staan regelmatig verkleedkleren; even goed kijken hoe ze er uitzien of ze zelf ophalen. als het mooie zelfgemaakte kleren zijn, bekoop je je daar niet snel aan.
  • huren of lenen van de spelotheek. in ons stadje kun je bij de spelotheek verkleedpakketten lenen; maar ook bij een inloophuis waar ze zelf maken. je kunt natuurlijk ook lenen van vrienden / kennissen. toen ik vertelde dat ik verkleedkleren naaide zeiden allerlei vrouwen uit mijn gemeente: o, dat had je even moeten zeggen, wij hebben nog zat liggen!
  • zelf maken natuurlijk! ik ben niet zo goed in naaien (heb nog nooit een kledingstuk echt van patroon af genaaid) maar voor verkleedkleren hoef je dat ook niet echt te kunnen.
er bestaan ook wel boeken met verkleedkleren; die wellicht nog wel via Marktplaats te koop zijn. daar staan ook allerlei prinsessenjurken in. je kunt ze misschien ook van de bibliotheek lenen.
er is ook een startpagina rond verkleden.
het voordeel van zelf naaien vind ik: je kunt het doen zoals je zelf wilt, het is degelijke stof, goed wasbaar en in de maat te maken die jij graag wilt. en je kunt het patroon meerdere keren gebruiken; in verschillende maten en met verschillende materialen.
ik heb zelf nu 2 stuks zelfgemaakt en het was erg leuk!
de prinsessenjurk was niet goedkoop. ik heb stof gekocht: tule, doorzichtige stof, dikke voering (nepsatijn). dat was ongeveer 20 euro maar ik heb zoveel over dat ik nog wat ervan kan maken.
het patroon is een patroon van knippie (die is nog te bestellen; zie deze link).
het handige is dat dat een rok is. ik kan niet zo goed naaien en zag een rok wel zitten; maar een jurk niet. mijn dochter had nog een schattig wit vestje dat er prima boven kon.

afgelopen week heb ik een indianenjurk voor mijn dochter genaaid. daar had ik niet echt een patroon van. ik heb wat op google gezocht en wat ideeën opgedaan.
eerst wilde ik een kaftan-achtig iets maken van een oud groen laken. maar toen bleek dat mijn dochter nog een bruine linnen zomerjurk had; die ik erg leuk vond en zij erg saai ;-)
ik heb daar van 2 oude zomerhemdjes van mij mouwen en rafels aan gezet. mijn dochter heeft de wereld aan plastic kraaltjes; die heb ik aan de rafels geregen en ze op de jurk geborduurd.

ik ben even wezen buurten bij mensen met kippen en heb een handvol veren gekregen. daarvan heb ik een hoofdband gemaakt. gewoon tussen een zelfgemaakte band gezet en heel hard overheen genaaid...
nog wat veren aan de slippers genaaid; een heleboel vlechtjes in het haar en schmink op het gezicht: en de indiaan was klaar!

ik vond het erg leuk om creatief bezig te zijn; iets te verzinnen en te maken.

de indianenjurk heeft me trouwens niets gekocht: allemaal dingen die we al hadden deels niet meer gebruikten.

dat kan dus ook!
ik ben benieuwd naar meer creatieve ideeën!