woensdag 27 mei 2009

kinderen hebben planten nodig

Het gaat goed met de suzannes!
Ik zie ze groeien en nieuwe blaadjes ontwikkelen.

Waarom zou je dat eigenlijk doen, tuinieren met je kind? Zaadjes zaaien met je kind?
Is een tuin met alleen gras en stenen niet veel leuker voor kinderen?
En handiger voor papa en mama ;-)

Wij hebben aantal redenen om aandacht aan onze tuin te besteden en dat samen met de kinderen te doen:
  • Een tuin van alleen stenen is niet goed voor de grond; de regen spoelt zomaar weg. Planten en bomen zijn goed voor de bodem. Bovendien nodigen planten en bomen dieren uit in de tuin. Lees hierover meer op de website van Milieu Centraal over tuinieren.
  • God heeft de prachtigste bomen, planten en bloemen gemaakt. Hij plaatste Adam en Eva niet in een grasveld of op een plein, maar in een tuin. Ik wil graag in mijn tuin iets merken van alle fantastische planten en bloemen die God heeft bedacht. En natuurlijk wil ik mijn kinderen daarin laten delen. Samen ontdekken hoe prachtig God de dingen heeft gemaakt en daarvan genieten!
  • Het is voor kinderen belangrijk om natuur mee te maken. In juni 2008 schrijf de Raad voor het Landelijk Gebied: Op jonge leeftijd in aanraking komen met een groene omgeving is goed voor de gezondheid, creativiteit en de sociale interactie van kinderen. Door veelvuldig contact met een groene omgeving verandert ook de waardering voor natuur, landschap en gezond voedsel. In de verstedelijkte samenleving wordt groen opgroeien echter steeds moeilijker. De betrokkenheid van kinderen bij natuur en voedsel neemt daardoor langzaam af. In een wereld vol plastic en media is een tuin een heerlijk natuurlijke omgeving. Dr. Wim ter Horst schrijf: "Mensen die vervreemd zijn van planten, zijn vervreemd van een deel van de schepping dat ze zelf zijn." (Dr. Wim ter Horst, Wijs me de weg! Mogelijkheden voor een christelijke opvoeding in een post-christelijke samenleving. Uitgeverij Kok 1995).
1 opmerking:

  1. Wat een mooi berichtje..zo had ik het nog nooit bekeken..wij zijn ook vaak in de tuin en ik merk dat de kinderen het ook interessant en leuk vinden ;-) ik ga je volgen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen