zaterdag 24 juli 2010

soberheid: vakantie

omdat ergens in de komende anderhalve week bij ons een baby wordt geboren, zijn we deze vakantie lekker thuis. in mei zijn we al heerlijk een week op terschelling geweest en nu gaan we ons ook prima vermaken!

het leek me wel aardig om eens wat ideetjes rond vakantie met kleine kinderen op een rijtje te zetten. als je niet teveel geld wilt uitgeven, maar wel echt een vakantie-sfeer wilt hebben, wat is dan leuk om te doen?
natuurlijk ook gewoon wat consuminder-tips rond zomer en vakantie; altijd leuk om te delen toch?

allereerst heeft vakantie te maken met een stukje vrijheid van de dagelijkse sleur. dus mogen dingen soms wat anders:
 • mijn dochter van 5 heeft pas een hele dag in haar pyama rondgelopen; vond ze heerlijk! ziet er niet uit natuurlijk, om 15.00 een pyama meisje met ongekamd haar; maar wel met een stralend hoofd erbij!
 • normaal mogen mijn kinderen 's morgens geen tv kijken; in de vakantie soms wel. christi vindt 'angelina ballerina' (ook nog van eo ;) erg leuk; dan mag ze tussen 9 en half 10 even kijken. de afgelopen twee weken werkte lief nog en vond ik het wel heerlijk om dan even op de bank te liggen. ook mogen ze soms een filmpje op de laptop kijken of een spelletje daarop doen (vooral tijdens mijn middagdutje-tijd...)
rond eten en drinken kun je simpel verrassingen inplannen die de kinderen een lekker vakantie gevoel geven:
 • zelf ijsjes maken en hen de smaken laten kiezen! een vla-ijsje, of een yoki-ijsje; of gewoon limonade of vruchtensap. ik vind voorverpakte ijsjes een beetje onzin als je zo een paar bakkies in de vriezer zet...
 • zelf toetje maken. onze kinderen vinden kleine griesmeelpuddinkjes heerlijk en we hebben ontdekt dat het heerlijk koude toetjes op een warme dag zijn. ik maak een liter pap en verdeel die over 8 kleine gekleurde plastic bakjes / plastic wijnglazen / andere grappige glaasjes. een paar uur in de koelkast en wij hebben voor 2 dagen toetje!
 • als ontbijt een keer (havermout)pannenkoeken bakken! is niet zoveel werk, maar wel heerlijk om in de tuin met elkaar op te eten.
 • verder wat vaker appelmoes, lekker fruit (ananas of meloen; of gewoon hollandse aardbeien - is wel weer wat minder vliegkilometers ;) of knakworstjes bij de lunch (en dan hoef je 's avonds natuurlijk weer wat minder vlees te doen).
natuurlijk zijn er ook allerlei leuke en goedkope uitjes te bedenken; er zijn we sites waar je dat kunt vinden. wat ideeën bij ons weg (vooral voor kleinere kinderen dus):

 • tentje in de tuin opzetten en daar slapen! lief en dochter hebben dat deze week gedaan en vonden het fantastisch! 's ochtends op campingaz een eitje bakken aan de tuintafel maakte het helemaal compleet. gaan we vaker doen!
 • picknicken; dat kan natuurlijk overal. aan de dijk bij de waddenzee, in het park of bedenk een andere leuke lokatie. als er een vriend(innet)je mee mag, is het natuurlijk nog leuker. en dan hoef je daar ook niet veel geks voor van stal te halen: gekookt eitje, schoolbeker met lekker drinken; pannenkoeken, lekkere broodjes, bakje homemade salade, spekkies...
 • natuurlijk zijn er ook altijd dingen die je kind graag wil doen en waarvan jij vaak zegt: "nee hoor, nu even niet". in de vakantie heb je er vast tijd voor! koekjes bakken, een hele grote verftekening maken, popcorn maken, spelletjes doen, tent maken, verkleedfeest organiseren, naar de speeltuin / kinderboerderij... bedenk het zelf maar! en natuurlijk voorlezen! kinderen zijn gratis lid van de bibliotheek en daar kun je in de vakantie heerlijk gebruik van maken. lekker op de bank liggen, of 's ochtends in bed, of in de tuin; en dan een boek ook echt een keer uitlezen! onze kinderen vinden het prachtig om met hun papa van duplo iets enorms te maken dat dan nog een paar dagen blijft staan. of samen jam maken of limonade; ook erg leuk!
het zijn allemaal nogal simpele ideetjes; misschien zeg je wel: nou, dat kan ik zelf wel allemaal bedenken! of misschien heb jij veel spannender ideeën. ik zou zeggen: geef ze hieronder weer; dan hebben we weer plezier van elkaars ideeën.

en... natuurlijk zijn het simpele ideeën! het idee is juist dat leuke dingen met je kinderen doen niet zoveel met geld en enormiteiten te maken heeft, maar vooral met aandacht. natuurlijk is het makkelijk om naar ballorig te gaan of bij de hema ijs te eten. maar de vraag is of jouw kind niet veel meer te plezieren is als je tijd en aandacht aan haar besteed door iets te doen waarvan je weet dat z/hij het echt heel leuk vindt en er normaal weinig tijd voor is.
samen een taart bakken die z/hij helemaal mag versieren is misschien wel veel leuker en geeft een waardevollere herinnering dan de zoveelste keer het anonieme ballenbad.

ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en ideeën!

2 opmerkingen:

 1. Hier staat nog op de planning: de picknick combineren met een fietstocht per bakfiets. Voor niet al te veel geld huur je op diverse plaatsen een dag(deel) een bakfiets, zeker met kleine kinderen een aanrader! Picknicktas mee en gaan :-)

  Enne...Sterkte nog ff met de laatste loodjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt gelijk Janneke in eigen omgeving is genoeg te zien. Wij gaan volgende week ook nog eens een toertje door Friesland doen al zijn we 100% Fries wonen we in het NO van Friesland het NW ken ik eigenlijk niet eens en dan de rest nog.

  Daarna doen we nog even de Veluwe aan maar ja dat blijft ook leuk.

  Succes met je laatste loodjes spiek ook wel eens even op je hyves, ken je niet maar ben wel een beetje nieuwsgierig.

  Groetjes Ineke

  BeantwoordenVerwijderen