vrijdag 23 september 2011

oogst - met recept vlierbessenjam

de afgelopen weken ben ik vaak in de buurt van de computer geweest (de keuken),
maar heb ik toch niet de tijd genomen om een blogje te schrijven.

ik heb namelijk enorm veel gekookt en gebakken!

wij wonen in een tamelijk landelijke omgeving
en dat betekent dat in de tijd van de oogst
overal fruit te koop / geef is.

een pedaalemmerzak vol valappels voor een euro.
pompoenen voor 5 euro; en dan echt joekels!

ik wordt daar altijd erg hebberig
en erg actief van.

trek mijn doos met bewaarde potjes ergens onder uit een kast,
kijk of ik nog geleipoeder heb
en sla aan het jam maken.

de afgelopen weken heb ik heel wat potjes jam en soep gemaakt.
staan allemaal prachtig in de kast te pronken.

waarom doe ik dat eigenlijk?

ik vind het gewoon leuk!
ik houd van dingen zelf maken
en jam of soep maken is gewoon tamelijk eenvoudig.
ik houd ook erg van koken
en mijn gezin zoveel mogelijk zelfgemaakte producten voorzetten.
je weet dan wat erin zit en het komt van dichtbij.
ik geniet ervan als iets uit de natuur dichtbij komt.
misschien romantische onzin,
maar ik kan daar echt van genieten!

ik vind het ook leuk om zelfgemaakte kadootjes weg te kunnen geven.
en potjes jam komen daar prima voor in aanmerking.
zeker als het een beetje aparte jam is, zoals vlierbessen of pompoen.

ik vind het ‘zonde’ om fruit dat aan de bomen hangt (vlierbessen)
of op de grond gevallen is (valappels)
zomaar te laten verrotten terwijl je het nog prima kunt verwerken.
natuurlijk kost dat iets meer moeite.
valappels zitten vol plekjes en wormen (!).
maar met een mesje en een hoop geduld
houd je er heerlijke jam / moes of iets anders aan over.

laat ik dan ook nog wat een recept geven.

Vlierbessenjam

ik pluk altijd een emmer of plastic zak vol trossen vlierbessen.
neem een schaar mee; dat plukt makkelijk.
zet de vlierbessen een dagdeel onder water, zodat alle beestjes verdwijnen.


je kunt nu gedachten wijden aan je potjes.
zoek potjes met deksels en was ze af.
was ze in elk geval altijd af met soda.
daarna kook je ze een paar minuten uit in een grote pan met kokend water.
je potjes zijn nu klaar voor gebruik.

daarna ris je de rijpe bessen.
pas op: groene bessen kunnen krampen geven,
dus die moet je echt eruit halen!
ik ris altijd met mijn handen omdat dat het meest precies is.
e rijpe bessen doe je in een ruime pan.


intussen maak je de appels klaar.
schil ze, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in stukjes.
doe ze in de pan met bessen;
ongeveer twee derde bessen op een derde appels.

dan doe je de bessen met aanhangend water in een ruime pan
en breng je alles aan de kook.
als het kookt, laat je het nog ongeveer een kwartier doorkoken.
de bessen moet je kunnen kapotdrukken.


vervolgens zeef ik de hele massa met een roerzeef.
zo eentje van de kringloop.
de pitten blijven achter; je houdt een soort moes over.

ik spoel de pan nog eens goed uit (daar kunnen anders pitjes achterblijven)
en doe de moes daar weer in.
vervolgens voeg ik geleisuiker toe.
bij gewone geleisuiker gebruik je één op één;
een kilo moes en een kilo geleisuiker.
je moet de moes dus wegen / afmeten in een litermaat.
ik gebruik ook wel geleipoeder van Marmello
omdat je daar minder zoete jam van krijgt.
dan moet je even op de gebruiksaanwijzing kijken voor de verhouding.

de moes en de suiker breng je samen aan de kook.
je laat het een paar minuten doorkoken.
je hoeft niet te merken dat het dik wordt, dat gebeurt vaak pas in de potjes.
doe de jam voorzichtig in de potjes;
ik gebruik daar een jamtrechter voor.
draai meteen de dop op het potje en keer ‘m om.
laat ‘m zeker een kwartier staan.
door de hitte trekt de dop vacuüm.
als dat goed gaat is de jam wel een paar maanden houdbaar.
met geleisuiker soms langer houdbaar dan met geleipoeder.




gebruik: de jam is heerlijk op brood of beschuit.
maar ook in de yoghurt;
dan heb je op eenvoudige wijze een heerlijk toetje!
ook in de appeltaart;
onder de appels doe je een dikke laag van deze vlierbessen-appeljam.
en er zijn vast meer manieren denkbaar om iets lekkers met deze jam te doen!

nog wat extra tips:
- jampotjes spaar ik het hele jaar door.
- etiketjes maak je gemakkelijk zelf; doe eens gek en print een paar mooie
- met een lapje oude stof en een elastiekje om de dop heb je een leuk kadootje
- vraag ook anderen om mooie potjes
- ik heb ook een paar kleine weckpotjes die ik met rubberen ring en klemmetje doe; ziet er echt schattig uit! schuim daar de kringloopwinkels voor af
- voor leuke ideeën kijk ik op deze website van van Gilse
- teunie van eenvoudig leven is natuurlijk het grote voorbeeld!

succes ermee en laat het even weten als je het gemaakt hebt!

3 opmerkingen:

  1. Leuk, fruitig blogje. Ik verbeeld me dat ik in jouw keuken stond en de geur rook van de bessen. Zelf kom ik hier niet aan toe maar ik vind het leuk om jou verhaal te lezen. Heel gezellig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik maak al jaren vlierbessenjam.
    mijn recept:
    1 kg geperst vlierbessensap
    1 kg appels (appelmoes) van voorjaarsappels, bv James Grieves
    1 kg pectinesuiker(v Gilse-Extra voor 1 op 1)
    1 citroen.

    Resultaat altijd goed. Niet doorkoken van bessen maar ca 3 min koken is voldoende!
    Tip: Na ritsen van bessen in water (in gootsteen): de onrijpe bessen en steeltjes komen boven drijven!
    Potjes kook ik uit, zonder soda, in ca 2 min.

    Groeten

    Hans Jansen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De jam is werkelijk heerlijk, nooit zulke lekkere jam gegeten. bedankt voor het recept Janneke.

    BeantwoordenVerwijderen