zaterdag 25 augustus 2012

kinderboeken

via de mail bereikt me een vraag:
kun je niet weer es bloggen over kinderboeken?

christi (7) is echt een leeswurm
in de vakantie leest ze zo drie boeken per dag...
op New Wine niet hoor - toen heeft ze heerlijk haar tent gehad
en gespeeld met veel kinderen

maar ze kan er echt van genieten om een (leuk) boek in één keer uit te lezen


voor ons samen de uitdaging om elke keer weer leuke boeken te vinden

daar hebben we twee toplocaties voor:
 • bibliotheek
 • kringloop

christi heeft zelf een tamelijk uitgesproken smaak
paardenboeken, meidenboeken en geschiedenisboeken vindt ze erg leuk
spannende en oude boeken wijst ze in eerste instantie af
eigenlijk vindt ze een boek vooral leuk als ze het zelf heeft uitgekozen
boeken die ik uitkiest, worden meestal met argwaan ontvangen

soms dwing ik haar drie bladzijden te lezen
omdat ik echt denk dat ze het een leuk boek zal vinden
dat lijkt heel raar, maar meestal werkt het wel
en leest ze het boek met plezier uit
als ze iets echt niet leuk vindt, hoeft ze het niet te lezen

ik ben lang niet over alle boeken enthousiast...
bezwaren die ik heb:
 1. veel boeken gaan over tovenarij; weerwolven en heksen. daar houd ik niet van. ik heb ze niet heel veel sprookjes voorgelezen, hoewel ik er ook niet tegen ben. fantasie lijkt me belangrijk voor de ontwikkeling van een kind en ook belangrijk voor volwassen mensen. maar tovenarij vermijd ik liever.
 2. veel boeken hebben een negatieve sfeer. regelmatig wraak: kinderen met wie iets naars gebeurt en waar de daders uiteindelijk hun straf ontvangen; dat moet de lezer dan blijkbaar voldoening geven. natuurlijk is gerechtigheid belangrijk, maar ik mis soms wel een sfeer van genade en relativering.
 3. sommige boeken (vooral prentenboeken) vind ik weer zo absurdistisch dat alles gerelativeerd wordt. word ik ook niet echt blij van.

ben ik nu heel kritisch?

in elk geval blijven er nog genoeg leuke boeken over!


een greep uit de favorieten van het afgelopen jaar:

 • 'floortje bellefleur'! klassieker die gezellig is, maar niet echt inhoudelijk. mag altijd mee als we er eentje in de kringloop vinden. en ook boeken over 'gymclub de koprol' enzovoort doen het meestal goed...
 • 'lotje' van jaap ter haar. over een meisje van wie de vader dierenarts in de dierentuin is. heerlijk grappig en onbekommerd.
 • al tijden geniet ze van de 'grote beer' serie van carry slee. ze heeft nu groep 1 t/m 8 helemaal gelezen; en ook alle andere boeken van carry slee voor haar leeftijd vallen erg in de smaak.
 • 'kleine huis op de prairie' van laura ingalls wilder. laura vertelt haar eigen geschiedenis; hoe haar familie van oost naar west in de VS trok. de serie op TV vind ik vreselijk; maar de boeken zijn informatief en erg leuk! christi koopt ze van haar spaargeld, zo leuk vindt ze ze.
 • boeken van alex de wolf en arend van dam over geschiedenis en aardrijkskunde
 • net ontdekt: de boeken van martine letterie over de geschiedenis. zijn eigenlijk allemaal leuk! in de vakantie heeft christi de hele berend-serie gelezen; en ze wil nu dus naar vorden voor de fietstocht ;-) zie de website van martine letterie
 • historische boeken van arend van dam; vindt christi meestal ook erg leuk
 • spannende boeken van de 'top secret' serie van corien oranje. christi vond deel 1 en 2 erg leuk!
 • paardenboeken van evelien van dort
 • 'dwergjes van tuil' en 'de kleine kapitein' van paul biegel. ook erg leuk als luisterboek!
 • 'geronimo stilton' is ze ook net in begonnen; deze week 2 boekjes van gelezen. ze vindt het erg grappig; de verschillende invalshoeken en opmaak. ik geloof dat het kwalitatief niet zoveel voorstelt, maar wel oké is, of niet?
 • de boeken van jacques vriens over een hotel; ik weet niet meer precies hoe ze heten; heeft ze alle 8 in een paar weken gelezen.
 • sommige stripboeken vindt ze ook erg leuk; vooral 'jan, jans en de kinderen' ;-) die neem ik dus ook weleens mee van de kringloop, of bieb. ook donald duck valt wel in de smaak.

helaas wil christi ook een aantal boeken niet lezen:
 • de kameleon. geen idee waarom, maar ze weigert het... jammer, want er zijn zo lekker veel delen ;-)
 • astrid lindgren wil ze eigenlijk ook niet lezen. af en toe een stuk van 'pippi langkous', maar niet meer dan dat. geen 'madieke' of 'michiel' dus helaas ;-)
 • 'de olijke tweeling' wil ze ook niet lezen; tot ik deze week in de auto eentje als luisterboek had meegenomen; dat was toch wel erg leuk! dat was wel een nieuwe van marion van de coolwijk en niet een oude van arja peeters trouwens
 • 'narnia' wil ze ook echt niet lezen; ik vermoed dat ze denkt dat ze het te spannend vindt. we hebben een verkorte versie die ik wel een aantal keer heb voorgelezen, maar dan voornamelijk aan boaz (5)
 • 'sjakie en de chocoladefabriek' ga ik weer proberen; maar ze heeft het begin van de nieuwste film gezien en vond dat veel te eng! films zijn dus echt niet altijd leuk...


ik ben altijd benieuwd naar nieuwe ideeën!
en dan nu dus speciaal voor een leesgraag, maar nog tamelijk jong meisje!


wat we tegenwoordig ook doen:
ik neem altijd de folders van christelijke boeken van de evangelische boekhandel mee.
christi kijkt zelf achter de laptop welke boeken in de bibliotheek aan te vragen zijn.
ze zet ze eerst op haar persoonlijke verlanglijst
en reserveert ze dan in kleine groepjes.
werkt geweldig!

6 opmerkingen:

 1. Nou Janneke, je hebt al een hele serie. Stuk voor stuk herkenbaar (inclusief de eigen mening van de kinderen;-)) en ook hier in huis veel gelezen. Zelf kan ik dus geen boeken toevoegen. Maar ik kijk nog wel eens op de mooieboekenlijst van http://vanallemarktenthuis.wordpress.com/ voor inspiratie. Misschien een idee?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Janneke, Leuk om te lezen welke boeken Christi allemaal leest. Een aantal van de boeken die je noemt zijn hier ook favoriet. 'Het Kleine Huis' lees ik voor en de boeken van Arend van Dam gebruiken we voor geschiedenis en aardrijkskunde.
  Astrid Lingren valt niet altijd even goed. Pippi Langkous is hier wel populair, en Leon heeft ook aan aantal andere boeken van haar gelezen. Voor Christi is 'Lotta uit de Kabaalstraat' denk ik wel erg leuk. Die is duidelijk wat makkelijker, en niet zo dik. Het is ook echt leuk geschreven.
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De boeken van Iris & Ko, van Bert Wiersema vinden de jongens hier ook erg leuk. Spannend, maar niet té, en met humor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik lsuit me aan bij Jolanda hierboven. Echt leuke boeken. De boeken van Hans Mijnders zijn ook gaaf. Misschien moet ze iets ouder daarvoor zijn? de boeken van Suzanne Knegt, heeft ze die al gelezen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weet je gezegend met zo'n leesgraag kind! Ik heb zelf vroeger heel wat boeken verslonden, maar moet erg m'n best doen om onze kinderen aan het lezen te krijgen. Geronimo Stilton is wel erg populair bij de oudste (9). Het kan me niet schelen dat het inhoudelijk niet zoveel voorstelt, als ze maar leest!
  Voorgelezen worden vinden ze alledrie wel erg leuk. We zijn nu bezig met Het grote boek van Madelief. Erg grappig boek (ook om voor te lezen) en we komen af en toe niet meer bij van het lachen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voeg Jubelientje nu ook maar toe aan de lijst van Christi's favoriete boeken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen