dinsdag 22 januari 2013

palmsuiker en recept boterkoek


leuk, zo'n foto die op de kop staat...
sinds kort lukt het niet goed; die foto's en blogspot...
misschien ga ik toch maar overstappen naar wordpress...
in elk geval: hier komt een blogpost!

sinds kort ben ik nogal bezig met gezond eten
natuurlijk probeerde ik dat altijd al
ik heb er ook wel eerder over geschreven

een paar idealen rond eten op een rijtje:

en voordat je denkt: helpt, die janneke
ik dacht dat het een jolige wereld was...
ik wordt hier vooral erg moe van :-(
ik vind het prettig om een aantal idealen op een rijtje te zetten
niet omdat ik me er altijd aan houd
maar omdat ik anders alle kanten op flieber
idealen houden mijn leven een beetje simpel
vandaar.
dit is volstrekt niet bedoeld als: jij-moet-dit-ook-en-wel-direct-gaan-doen
maar meer als: misschien-vind-je-dit-interessant-om-te-lezen


- weinig vlees, en alleen scharrelvlees
dat lukt bijna altijd. soms eten we iets van vlees uit de bio-industrie, bijvoorbeeld paté.
en bij anderen eten we gewoon wat de pot schaft.
door de week eten we meestal vegetarisch; vlees alleen bij bijzondere gelegenheden
of als we het echt lekkerder vinden, sommige stamppotten, de zelfgemaakte pizza.

- een aantal zaken biologisch kopen
zo hebben we al jaren een biologisch groente abonnement van Odin
bevalt ons erg goed!
je weet dat je elke week biologisch eet
en het blijft een beetje spannend...
verder vooral aardappelen en soms nog wat zaken

- een aantal zaken fair trade kopen
hagelslag bijvoorbeeld; hoewel dat bij onze vaste supermarkten niet te koop is :-(
koffie kochten we altijd FT, maar nu we bonen malen, is dat met UTZ
sinaasappelsap is bij lidl ook FT te koop trouwens!

- zo weinig mogelijk E-nummers
pakjes en zakjes gebruikten we al nooit
en we kookten vaak met verse producten
sinds kort let ik weer op al mijn boodschappen met het E-nummer boekje dat ik van mijn zus kreeg.
in een leeg notitieboekje schrijf ik allerlei producten op die goed of juist fout zijn.
op deze website kun je nog wat recepten vinden
het is best even zoeken naar boter, sambal, chips enzovoort zonder E-nummers ;-)
sommige toevoegingen zijn prima; maar er zijn er veel waar vragen bij te stellen zijn.
de toename van een aantal aandoeningen (kanker, onvruchtbaarheid, hyperactiviteit en concentratiestoornissen) stelt mij wel voor vragen. natuurlijk is het niet mijn tak van wetenschap en kun je allerlei meningen lezen. soms zie je door de bomen het bos niet meer!
ik wil er niet mijn dagtaak aan hebben, maar stukje voor stukje proberen met minder toevoegingen te leven, lijkt me erg prettig.


- zo weinig mogelijk suiker
witte suiker is eigenlijk een raar product. ontdaan van alle gezondheid, blijft een kaal product over dat wel lekker is, maar zeker niet gezond. ik hoorde al van anderen die suikervrij gingen leven en daar zeer positief over waren. niet zozeer qua gewicht, maar wel als het gaat over humeur, buik- en hoofdpijn en algehele conditie.
ik ben een enorme zoetekauw en merk hoe verslavend alle soorten koek, gebak en snoep zijn. ik vond het een uitdaging om in 2013 voor mezelf en de kinderen producten zonder suiker te eten. vooral veel groente en fruit, maar ook koekjes en gebak zonder suiker.
ik heb een potje stevia gekocht en ben daarmee aan het experimenten. dat is nog niet gemakkelijk! het is 300x zo sterk als suiker, dus je gebruikt al snel te veel. deze week had ik een chocoladepudding die de helft van het gezin echt lekker vond ;-)
ook kocht ik een zakje palmsuiker. dat is zoetstof die natuurlijk is en zoveel gezonder dan witte suiker. lees hier meer informatie over palmsuiker. deze week maakte ik een boterkoek met palmsuiker. ik wijzigde het recept wat:



225 gram roomboter (= boter zonder E-nummers)
225 volkoren bloem (volkoren is altijd gezonder)
75 gram palmsuiker (is bij Jumbo te koop)
100 gr dadels in stukjes (ik heb nu goedkope, maar zag dat daar wel fructosestroop aan is toegevoegd)
snufje zout
el melk

verwarm de oven voor op 200 graden
meng bloem, suiker, zout en boter. meng daarna de in stukjes gesneden dadels erdoor.
doe het deeg in een bakvorm (ik gebruik zo'n flexibele vorm) en strijk de melk over de bovenkant.
20 min in de oven.

de palmsuiker is donker; en de boterkoek daarom ook!

eet lekker!

3 opmerkingen:

  1. Jij bent echt goed bezig! Het enige waar ik op let is of er genoeg magnesium in mijn eten zit :-) En vitamine B. Zodat ik die niet mis.

    Schattige foto, die onderste.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aan de ene kant vind ik het een heel aantrekkelijke manier van leven, zeker zoals jij het beschrijft. Maar aan de andere kant zie ik er tegen op, want er zitten nogal wat consequenties aan. Sowieso ben ik op zoek naar eerlijke voorlichting. Zo moeilijk om te beoordelen wat waar is en wat niet. Je hebt vast die boter/margarine en (zee)zout discussie in het nd wel gelezen? Allebei de kanten klinken me zinnig in de oren. Zulke dingen weerhouden me ervan om dingen te veranderen. Maar ik heb laatst wel spaghetti zonder p/zakje gekookt en sindsdien vragen de kinderen er steeds om, leuk he!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb jij ook zo'n last van die rare fratsen van blogspot? Al enig idee wat er aan te doen? Baal er stevig van ;)

    BeantwoordenVerwijderen