woensdag 3 december 2014

Advent - niets moet...

Hulplijn van Café Grande 
Groot Nieuws Radio dinsdag 2 december


Advent – wat is dat eigenlijk?

Bij ons in de kerk werd zondag een kaars aangestoken. Door een lief meisje en haar moeder. Het lukte zelfs in één keer ;-)
Ik weet dat het niet in elke kerk gebeurt, maar veel luisteraars zullen toch iets over advent hebben gehoord deze week.

De vraag voor deze week is dus: “Wat moet ik met advent?”

Allereerst: je moet niets.
In Christus zijn we vrije mensen. Vrij van tradities en vormen. Ga dus zeker niet met iets als advent, of welke traditie ook meedoen, omdat je denkt dat het moet. Doe het alleen als je het graag wilt, als je gelooft dat het voor jou en je gezin meerwaarde heeft.


Maar allereerst is natuurlijk handig om iets uitleg over Advent te hebben. Wat is het eigenlijk?

Advent zijn de 4 weken voor Kerst. Al honderden jaren ziet de christelijke kerk deze weken als bijzonder. Bijzondere momenten van voorbereiding op de komst van Jezus. Allereerst op de komst van Jezus, als baby. In het Oude Testament al lees je over de komst van de Messias, Gods plan om de wereld te redden! Al die teksten uit het Oude Testament komen in Jezus tot vervulling. Prachtig om te zien hoe trouw God is!
Vervolgens gaat Advent er ook over dat God trouw zal blijven; en dat Jezus zeker terug zal komen. In de periode van Advent bereiden we ons daarop voor.
Hoe willen we bij de kribbe staan, en hoe willen we Jezus ontmoeten?
Dat is natuurlijk een mooie vraag om in je gezin bij stil te staan. Je wilt toch graag met je kinderen bij de kribbe staan en Jezus ontmoeten?


Hoe kun je dat dan doen?

Kijk, je kunt overal ideeën hiervoor lezen. Ik heb er zelf een boekje over geschreven: We zien Hem dichterbij komen. En ik heb er een facebookpagina over gemaakt, met dezelfde titel.

Maar weet je, eerst weer even stil staan. Advent gaat niet over onze mooie kaarsen, bijbelleesroosters en kijktafels. Advent gaat over de puinhoop die wij van ons leven maken. Dat we een Redder nodig hebben. Dat we bij de kribbe tot rust mogen komen omdat God deze wereld zo liefheeft dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft.

Dus: ga niet direct jezelf gek maken met allerlei ideeën en tips. Ga eerst eens nadenken wat je zou willen.
Wil je graag bijbellezen met je kinderen? Zoek daar dan iets bij. Elke dag een tekst en een manier om erover te praten. Je kunt een boekje kopen (mijn boekje natuurlijk ;-) of de gratis app van Kerkinactie downloaden.
Wil je graag kerstliederen zingen? Doe dan een kerstliedje in elk bakje van je adventshuis. Zingen is dubbel bidden!
Wil je graag een warme sfeer in je huis en houd je van symboliek? Zoek elke dag een engel en brand kaarsen. Vertel je kinderen over de engelen in het kerstverhaal en laat ze er zelf ook eentje maken. Ze mogen hun creativiteit de vrije loop laten! Vertel je kinderen ook over Jezus, dat Hij het licht van de wereld is, en wat deze bekende woorden voor jou betekenen.
En misschien… wil je wel vooral zelf elke dag een momentje rust. Elke dag een psalmvers lezen. En even erbij stilstaan dat God het licht zal maken in deze puinhoop van ons leven. Neem een mooi schriftje of schrijf elke dag één woord in je agenda dat je zou willen onthouden.

En tenslotte: reis licht op weg naar de kribbe. Welke ballast zou je eigenlijk wel weg kunnen doen? In je eigen leven, maar ook voor je kinderen. Zou je daar eens over door kunnen praten? Wat kun je meenemen op weg naar Jezus en wat kun je eigenlijk beter achterlaten?

Volgende week: hoe leg je Kerst uit aan je kinderen?


3 opmerkingen: