woensdag 1 juli 2009

soberheid: verkleedkleren

in mijn blog van zaterdag heb ik aangegeven deze tijd wat te gaan bloggen over soberheid, consuminderen; en dan speciaal met kinderen.

marieke henselmans heeft daar een boekje over geschreven: "Consuminderen met kinderen". ik heb het zelf niet; herinner me wel dat ik het ooit uit de bieb heb geleend en dat het erg handig en praktisch is. aan te raden dus!

redenen om juist met kinderen sober te leven:
  • we leven in een maatschappij waar het niet gekker kan als het gaat om geld uitgeven aan kinderen. het is goed om daar kritisch op te zijn; goed voor jezelf, goed voor je kinderen, goed voor andere mensen met wie je al het geld dat overblijft kan delen ;-)
  • juist kinderen moet je inwijden in het goede leven. dat goede leven bestaat niet uit dingen, maar uit een persoon: de Heer zelf.
  • het goede leven van Jezus wordt in de bijbel omschreven als een schat die niet op aarde is, maar in de hemel. juist de bijbel is vrij kritisch over schatten op aarde verzamelen en over rijkdom ten koste van anderen. het is belangrijk om je kinderen dat te leren en dat kan alleen maar als zij zelf ook ervaren wat sober leven is, evangelische eenvoud.
natuurlijk is het ook belangrijk om kinderen te leren genieten!
ik hoop toch niet dat mijn kinderen een soort knieperig christendom meekrijgen van lange gezichten en 'één kaakje bij de thee zonder suiker' ...
ik wil mijn kinderen graag leren om hartstochtelijk te genieten van al het goede dat God geeft: verse aardbeien, lekkere muziek, lieve mensen, een mooie nieuwe jurk en een dag in de dierentuin! juist omdat God ons heeft bevrijd kunnen we ook dansend door het leven gaan!

ik denk dat dansen en soberheid prima samen gaan.

en nu dus wat voorbeelden (klaar met de preek...)

verkleedkleren!

Christi heeft het afgelopen jaar 2 keer verkleerdkleren gekregen: een prinsessenjurk en een indianenjurk. bij verkleedkleren kun je volgens mij kiezen tussen: duur / goedkoop / duurzaam.

duur is als je op internet een jurk zoekt tussen de 30 en 70 euro (duurder kan vast ook wel). Dat zijn wellicht wel jurken die lang meegaan omdat ze degelijk gemaakt zijn. Duur kan dus ook prima duurzaam zijn.
voorbeelden:
prinsessenjurk van de Kinderslaapkamer à 69,96
prinsessenjurk van Frilly Lily à 49,95
indianenjurk van Kleine Zebra à 31,95

je kunt natuurlijk ook heel goedkoop verkleedkleren kopen. Action, Zeeman, Bristol etc. hebben regelmatig verkleedkleren. ben je lekker onder een tientje klaar.
ik vind dat zelf niet de meest duurzame verkleedkleren.
vaak haken ze erg snel, bijvoorbeeld al aan het klitteband en zitten er snel lelijke plekken op. omdat het van kunststof is, kun je het ook niet erg goed wassen.
het lijkt me ook niet erg lekker zitten.
en persoonlijk vind ik het er niet echt uitzien.
ze zijn snel kapot en lelijk. dus wat doe je: ze zijn zo goedkoop dat je maar weer nieuwe koopt. niet echt duurzaam dus.

wat is dan duurzamer:
  • tweedehands kopen. op marktplaats staan regelmatig verkleedkleren; even goed kijken hoe ze er uitzien of ze zelf ophalen. als het mooie zelfgemaakte kleren zijn, bekoop je je daar niet snel aan.
  • huren of lenen van de spelotheek. in ons stadje kun je bij de spelotheek verkleedpakketten lenen; maar ook bij een inloophuis waar ze zelf maken. je kunt natuurlijk ook lenen van vrienden / kennissen. toen ik vertelde dat ik verkleedkleren naaide zeiden allerlei vrouwen uit mijn gemeente: o, dat had je even moeten zeggen, wij hebben nog zat liggen!
  • zelf maken natuurlijk! ik ben niet zo goed in naaien (heb nog nooit een kledingstuk echt van patroon af genaaid) maar voor verkleedkleren hoef je dat ook niet echt te kunnen.
er bestaan ook wel boeken met verkleedkleren; die wellicht nog wel via Marktplaats te koop zijn. daar staan ook allerlei prinsessenjurken in. je kunt ze misschien ook van de bibliotheek lenen.
er is ook een startpagina rond verkleden.
het voordeel van zelf naaien vind ik: je kunt het doen zoals je zelf wilt, het is degelijke stof, goed wasbaar en in de maat te maken die jij graag wilt. en je kunt het patroon meerdere keren gebruiken; in verschillende maten en met verschillende materialen.
ik heb zelf nu 2 stuks zelfgemaakt en het was erg leuk!
de prinsessenjurk was niet goedkoop. ik heb stof gekocht: tule, doorzichtige stof, dikke voering (nepsatijn). dat was ongeveer 20 euro maar ik heb zoveel over dat ik nog wat ervan kan maken.
het patroon is een patroon van knippie (die is nog te bestellen; zie deze link).
het handige is dat dat een rok is. ik kan niet zo goed naaien en zag een rok wel zitten; maar een jurk niet. mijn dochter had nog een schattig wit vestje dat er prima boven kon.

afgelopen week heb ik een indianenjurk voor mijn dochter genaaid. daar had ik niet echt een patroon van. ik heb wat op google gezocht en wat ideeën opgedaan.
eerst wilde ik een kaftan-achtig iets maken van een oud groen laken. maar toen bleek dat mijn dochter nog een bruine linnen zomerjurk had; die ik erg leuk vond en zij erg saai ;-)
ik heb daar van 2 oude zomerhemdjes van mij mouwen en rafels aan gezet. mijn dochter heeft de wereld aan plastic kraaltjes; die heb ik aan de rafels geregen en ze op de jurk geborduurd.

ik ben even wezen buurten bij mensen met kippen en heb een handvol veren gekregen. daarvan heb ik een hoofdband gemaakt. gewoon tussen een zelfgemaakte band gezet en heel hard overheen genaaid...
nog wat veren aan de slippers genaaid; een heleboel vlechtjes in het haar en schmink op het gezicht: en de indiaan was klaar!

ik vond het erg leuk om creatief bezig te zijn; iets te verzinnen en te maken.

de indianenjurk heeft me trouwens niets gekocht: allemaal dingen die we al hadden deels niet meer gebruikten.

dat kan dus ook!
ik ben benieuwd naar meer creatieve ideeën!

6 opmerkingen:

  1. Hallo Janneke,
    Wat leuk om je blog te lezen die ik tegenkwam bij het google-en. Je schrijft herkenbare dingen over je gezin en christen-zijn in deze samenleving.
    Mocht je nog een tip willen m.b.t. duurzame verkleedkleren: ik heb een website vol verkleedkleren (maken we zelf), van stevige katoenen stoffen: www.kinderverkleedkleding.nl
    Met vriendelijke groet,
    Jeanet Jaffari-Schroevers

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hai, wat leuk om dit te lezen! Ik maak zo ook al jaren mn verkleed kleren zelf. Als je nog eens een prinsessen jurk wilt naaien? Ik naai een zomerhemdje of mooi shirtje in de taille aan een rok die een maatje groter is. Het hemdje pimp ik door linten, kantjes, kraaltjes er op te maken.
    Ik neem dan een stuk thule of voile en doe dat dubbel, naai de dubbele kant aan een mooi lint of band die lang genoeg is om te strikken. Deze strik ik dan los over de jurk. Zo is het makkelijker te wassen.De "overrok"kun je dan ook nog versieren.
    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Janneke,
    Inspirerend! Juist met kinderen vind ik het erg moeilijk om niet helemaal los te slaan met dingen kopen voor ze. Carnavalskleren koop ik altijd bij SA Wear, puur door kwaliteit/prijsverhouding en zo in de vriendengroep ruilen. Ze groeien er zo snel uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inspirerend om te lezen. Ik ben wel van mening dat kindjes ook echt kind moeten zijn. Van mij mogen ze dus zo vaak als ze willen verkleden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk artikel! Vroeger als kind was ik verwend met een enorme trommel verkleedkleren waar mijn zus en ik beiden erg veel plezier aan hebben gehad. Ja, wij vonden het leuk, maar onze moeder heeft echt niet tonnen met geld eraan uitgegeven. Ik kan me nog herinneren dat ik voor veel verjaardagen een verkleedpak kreeg, vaak maakte mijn moeder die zelf. Ik vond het prachtig, en mijn speelvriendjes allemaal ook. Niks mis mee dus!

    BeantwoordenVerwijderen