maandag 26 augustus 2013

tuin in augustus - en vooruit, nog wat rabarber

we genieten deze zomer weer zo van onze tuin!

van de trampoline die erin staat
natuurlijk!


 de kinderen rennen er elke keer meteen weer heen
als ze van school komen...
als ze hebben gelogeerd...
als ze niet willen slapen...
en ja ... ook als ze zich verkleed hebben ;-)

* * *


maar we genieten ook van de courgettes
eindelijk is het gelukt!
jaren geprobeerd
elke keer aten de slakken de planten op
stonden ze niet genoeg in de zon
of sneuvelden ze omdat ze voor de buis van de afvoer stonden (verstopt)

dit jaar gaat het prima!
we hebben er eigenlijk teveel...

dus ook al zijn er twee die te koud staan
heeft manlief eentje per ongeluk omgehakt tijdens het afsnijden van een rijpe vrucht

dan nog...
blijft er genoeg over!


wij eten dus:

- courgettesoep
(heerlijk, met tosti's)

- couscous met courgette en feta
(zo lekker snel klaar)

- brownies van courgette, banaan en appel
(je denkt dat het niet lekker is...
komt van de site van francine die zo leuk schrijft)

courgette rules!

* * *



we genieten ook van bramen

fryslan loopt altijd wat achter
met de natuur

dus ze zijn lang nog niet allemaal rijp

elke dag een handje

fluks in de blender
halve liter yoghurt
scheutje ahornsiroop van tante geke
wat water
en dan hebben we heerlijke bramenyoki als toetje!


* * *

in het voorjaar
hadden we veel rabarber!

daar is het nu natuurlijk al te laat voor

maar ik had bakker albert beloofd
dat ik nog rabarberkoekjes zou posten.


bij deze:

ik zocht een recept en vond een engels recept
heerlijk!

voor het maken van engelse recepten
is het makkelijk engelse maatschepjes met cups te hebben
gewoon even goed zoeken in de kringloop!

recept in het nederlands:
1 en 1/4 cup rabarber, fijn gesneden met 1 el suiker
1 cup bloem
1/2 tl baking soda
3/4 cup havermout
1/4 tl all spice (ik gebruikte kaneel, nootmuskaat, gember)
1/4 cup plus 2 el buine suiker
1 losgeklopt ei
2 el boter op kamertemperatuur
1 el (soja)melk
2 tl gember (vond ik vrij veel)
1/2 tl vanille extract
1 tl limoensap


verwarm de oven voor op 200 graden
snijd de rabarber in kleine stukjes en doe het met 1 el suiker in een kom
doe in een kom: bloem, havermout, baking soda, droge kruiden
in een andere kom: mix boter en suiker
als dat zacht is: mix er de melk, eieren, vanille, gember en limoensap doorheen
mix er de bloem in 2 of 3 porties doorheen
als dat goed gemixt is, roer er de rabarber doorheen
maak de koekjes met theelepels op een met bakpapier bekleden bakplaat
10 min in de oven, tot ze goudbruin zijn
laat ze even op de ovenplaat afkoelen

heerlijke koekjes!

nadeel vond ik wel boter, suiker en eieren



maar ook met mijn favo gezondheidsreceptje kan het:

100 gr volkorenbloem
50 gr havermout
halve tl baking soda
kwart tl zout
2 el olie
1 el diksap
1 el appelstroop
gedroogd fruit naar keuze: te vervangen door piepklein gesneden stukjes rabarber.

10 min op 175 graden in de oven

prima te doen, wel beetje chewy koekjes die je in één dag moet opeten!


* * *

de tomaten staan er ook mooi bij
niet echt heel veel
meer voor leuk


en ik hoop natuurlijk
dat we deze herfst flink wat vlierbessen kunnen plukken
ik kwam al een mooi recept met diksap tegen!

* * *

ik ben blij dat ik mijn kinderen in een tuin kan laten spelen
dat we samen bramen plukken
en dat ze voorzichtig moeten zijn voor de courgettes
dat ze de kruiden ruiken
en verse muntthee drinken

dat ze weten dat je planten kunt eten
dat je zaadjes kunt zaaien
dat er zoveel verschillen in kleur, smaak en textuur zitten

ik hoop dat ze opgroeien
tot natuurliefhebbers
tot Godliefhebbers

"wat is die paarse yoki mooi he, jongens!
wat heeft God toch een grappige kleuren bedacht..."

"zie je die mooie gele bloemen?
God dacht vast: die courgette heeft nog iets aparts nodig..."

"Here God
dank U wel voor het lekkere eten"

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen