donderdag 8 oktober 2009

heerlijk!

gister is de kinderboekenweek begonnen.
en het leek me leuk deze week op mijn blog aandacht aan lezen, voorlezen, boeken en christelijke kinderboeken te besteden.
dus daar gaat ie ;-)

in oktober is er de Christelijke Kinderboekenmaand met het thema: Heerlijk! - Eten en snoepen van christelijke boeken. in veel kinderboeken wordt gesproken over eten en lekker snoepen. het thema heeft ook als uitwerking gezond eten, bewegen en het danken en bidden voor het dagelijks eten dat we van God ontvangen.

natuurlijk zijn er actieboeken; boeken die je deze maand extra goedkoop kunt kopen. de mensen uit onze gemeente die de kerstboeken inkopen kopen vaak deze boeken; ik koop ze dus meestal niet zelf voor mijn kinderen! maar het is ook handig om ze nu alvast te kopen voor sinterklaas bijvoorbeeld.
op de website van de postorderboekhandel vind je alle actieboeken mooi op één pagina.
ook de informatie over de actie CD met alles daaromheen. die CD's heb ik de afgelopen jaren allemaal gekocht / gekregen en meestal vind ik ze erg leuk! op deze website kun je stukjes van liederen alvast luisteren (ook een goeie tip voor andere CD's).
ze zijn goed bruikbaar om op een kindermorgen te laten luisteren, of voor de voorbereiding van een kinderdienst. wij hebben in een kinderdienst zelfs weleens gewoon van de CD af meegezongen...

ik probeer veel te lezen met mijn kinderen. het is gewoon ook te leuk om samen te doen! lekker met elkaar op de bank; of op het randje van een bed... ik vind het helemaal leuk!
(heel ernstig; ik kan dus geen voorlees-foto van mezelf vinden... dan maar eentje van een jaar oud van mijn oudste broer met christi en boaz bij ons op de bank... ziet er ook leuk uit, niet?)
ik heb zelf ook echt een voorlees-moeder (en ik val in dezelfde valkuil als zij: zelf in slaap vallen als je voorleest...) dus ik ben het echt gewend.
verder speelt voor mij mee dat het goed is voor hun taalontwikkeling; ik denk dat ik ze op deze manier veel taal aanleer; passief en actief. ik lees dus meestal ook gewoon wat er staat. als ze het niet snappen, pikken ze het vanzelf wel eens een keer op. en als ik het altijd weer in mijn eigen taal ga zeggen, gaat er nóg niet een andere (taal)wereld voor ze open.

dat is ook wat boeken doen: een andere wereld opendoen. ik vergeet nooit wat mijn leraar nederlands in de 3e VWO zei: literatuur is een venster op de werkelijkheid. ook kinderboeken zijn al vensters: stukjes ván de werkelijkheid; maar ook een kijk óp de werkelijkheid.
ik vind het geweldig om de fantasie van kinderen te prikkelen; ze met nieuwe dingen te laten kennismaken; weg uit alleen onze huiskamer!

tenslotte merk ik dat ik het ook belangrijk vindt dat ze goed kunnen lezen, omdat de bijbel zo belangrijk voor me is. natuurlijk; ik bid dat ze een nieuw hart van God krijgen. en daarvoor hoef je echt niet te kunnen lezen.
maar de bijbel is wel één van de manieren waarop God ons leven inkomt. en ik wil graag dat mijn kinderen, als het mogelijk is, zélf een relatie met God hebben, zélf bidden en zélf bijbellezen. daarvoor is het belangrijk dat ze iets met lezen hebben; dat ze iets met woorden kunnen; dat ze inbeeldingsvermogen hebben... allerlei dingen die ik bij ze wakker hoop te roepen door veel voor te lezen.

via deze link kun je trouwens een PDFje lezen met voorleestips van de site http://www.christelijkekinderboeken.nl/ ; er staat vooral dat voorlezen een gevoel van veiligheid en gezelligheid geeft. en natuurlijk dat het belangrijk is voor de taalontwikkeling.

* * *

ik ben zelf een echte boekenwurm. altijd al geweest. mijn zus (inderdaad, later ging ze PABO doen) heeft mij lezen geleerd toen ik in groep 2 was. vervolgens mocht ik groep 3 overslaan en kwam ik bij haar in de klas... of dat nou de bedoeling was :-(
maar goed; vanaf dat moment las ik alles en altijd.
wat voor lawaai er ook om me heen was / is.
ik lees nog altijd elke avond 5 of 10 minuten voor ik ga slapen.

ons huis staat redelijk vol boeken, dus onze kinderen groeien ermee op.
en totnutoe vinden ze het ook erg leuk!
misschien heb ik dus makkelijk praten met zeggen dat (voor)lezen belangrijk is.

toch zeg ik het: voorlezen is belangrijk!

daar moet ik dus ook tijd voor nemen...
ik wordt altijd erg enthousiast als ik van Ann lees hoeveel ze voorleest, of van Joy dat ze elke dag een uur voorleest. ach ja... homeschooling denk ik dan.
maar ik probeer het ook!
christi lees ik elke avond minimaal 1 bladzij voor uit een leesboek. en geregeld 's middags nog een halfuurtje. met boaz gaat het meer door de dag heen; prentenboeken kijken en lezen.
we gaan geregeld naar de bieb; maar ik moet zeggen dat ik ook vaak even alleen ga en wat voor ze meeneem.
ik let dan op de volgende boeken: mooie prentenboeken, grappige boeken, christelijke boeken, klassiekers of gewoon boeken waarvan ik denk dat één van de kinderen er een klik mee heeft.

voor christi heb ik het afgelopen jaar voorgelezen:
  • het kleine huis in het grote bos (laura ingalls wilder)
  • boeken van lisa en jimmy (carry slee en dagmar stam)
  • sam en sara (judith van helden)
  • slaappoeder / een ongelukje kan gebeuren / storm in bad (corien oranje)
  • winnie the pooh (a.a. milne)
  • pippi langkous (astrid lindgren - was een luister CD van de bieb)
  • pinkeltje (dick laan)
  • jip en janneke (annie m.g. schmidt)

ik ben heel erg benieuwd naar andere ideeën om voor te lezen aan een vijfjarig meisje! ik zou het ook leuk vinden om van meer (christelijke) moeders een toptien van voorleesboeken te horen!

3 opmerkingen:

  1. Wij lezen hier ook regelmatig. Was vroeger ongeveer verslaafd, maar kan er tegenwoordig de rust niet meer voor vinden voor mezelf. Maar ik vind lezen erg belangrijk en hoop dat de kinderen dit ook regelmatig zullen (blijven) doen. Het vormt je, maakt je denkwereld groter en 'meer doordacht', stimuleert je fantasie.

    Het voorlezen overdag gaat tegenwoordig makkelijker gaat nu de oudste twee op school zitten, de jongste (ook een Boaz ;-) komt nu vaak 's morgens met een heeeele stapel aanzetten :-) Zijn toppers: een stapeltje Nijntjes, Webster, Flo de liegende vlieg, Hummel (allemaal Max Lucado).

    Verder lezen ze hier vooral veel informatieve boeken over dieren, vulkanen, het heelal, treinen (en treinen en treinen...). En Donald Ducks.

    Met Elise, onze oudste, lees ik in bed eerst een bijbelverhaal. En dan nog een ander boek, momenteel Ernstjan en Snabbeltje. Ook gelezen: Jibbe(Adrian Verbree), Pluk en de petteflat, Pizza met suiker (een boekenweek boek), Narnia-boeken. Er is zoveel keus!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sjonge... een top tien?

    Ik kom ook met Webster en Krummel van Max Lucado. Flo hebben we (nog) niet en ik dacht dat er zelfs al weer een nieuw vriendje of vriendinnetje bij was gekomen.

    Maar de boekjes die het hier werkelijk super doen zijn de kleine vierkante zogeheten "B-boekjes". Ken je die? Het zijn boekjes van Annette Doggen met tekeningen van Michel de Boer en er is werkelijk een hele serie van. Je kunt het zelfs nog aanvullen met ander leermateriaal en kleurboeken.
    Het verhaal is in een simpele gedichtvorm en achterin elk boekje staan een paar tips voor ouders, maar ook liedjes over het verhaal, waarvan één liedje op de wijs van een bekend kinderliedje is. Zeker een aanrader en als ik een tip mag geven? Ik geef het verhaal van Noach altijd cadeau bij een eerste verjaardag. Succes verzekerd!

    In die serie hebben we nu Noach, Ruth, Kerstfeest, David, Woestijnreis, Brood en vis en Nehemia. Maar er zijn er nog veel meer van.

    Weet je, ik zal je een stukje uit Noach geven:

    God zei tegen Noach
    Bouw jij voor mij een boot
    Ga timmeren en zagen
    En maak hem reuze groot

    Maar de mensen lachen:
    Die Noach doet zo gek!
    Een boor hoort in het water
    En niet op deze plek

    Geloof me, voor je het weet kan zo'n lieve kleine knuffel het verhaal met je mee lezen.

    By the way: ook ik ben een enorme leesfanaat. Wij hebben hier een boekenwand van ongeveer negen vierkante meter en elke avond lezen we standaard een boekje of verhaal voor. Hopelijk krijgen we er zo nog een boekenwurmpje bij! ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. sorry, boor in het gedichtje moet natuurlijk boot zijn ;o)

    BeantwoordenVerwijderen