woensdag 28 oktober 2009

soberheid verjaardagen

op mijn blog van 1 oktober, de verjaardag van christi, had ik aangegeven nog een keer te bloggen over soberheid en verjaardagen.
deze blog hoort dus in de serie rond soberheid; op de eerste blog daarover kun je lezen waarom ik daarover blog. eerdere blogs gingen over: stoffen luiers, verkleedkleren en kinderkleren.
verjaardagen en soberheid horen ergens natuurlijk niet bij elkaar.
op een verjaardag vier je het leven!
daar hoort toch geen soberheid bij; maar feest en uitbundigheid!
dat is het eerste wat ik graag wil benadrukken.
ik moet dan denken aan wat salomo in het bijbelboek prediker opschrijft: Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan. Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur. Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven. Het bestaan is leeg en vluchtig en je zwoegt en zwoegt onder de zon, dus geniet op elke dag. Het is het loon dat God je heeft gegeven.
geniet dus uitbundig van alles wat God geeft!

verjaardagen zijn vierdagen. tegen christi heb ik nu ook een paar keer gezegd: we vieren je verjaardag omdat we zo ontzettend blij zijn dat jij er bent! we vieren niet alleen dat jij een jaartje ouder bent, maar dat jij christi bent en dat we zo van jou genieten.
we kijken dan de foto's van de geboorte; haar babyboeken en vertellen haar hoe blij we waren toen zij geboren was.
er is trouwens ook een erg leuk boekje dat daarbij past: toen jij werd geboren van lijda hammenga en kristina stephenson. uitgeverij columbus.


bij de uitbundigheid van het feest horen natuurlijk uitbundige dingen:
 • de kamer versieren met slingers en ballonnen
 • taarten bakken (hierbij foto van auto cake versierd met marsepein en smarties toen boaz 2 jaar werd)
 • ontbijt op bed met kadootjes
 • mensen uitnodigen om met ons mee feest te vieren
 • de jarige mag kiezen wat z/hij wil eten
 • feestkleren
 • een verjaardagstafel waar de kado's en kaarten nog even mogen blijven staan
ik heb al eerder iets geschreven over het boek 'van feest tot feest' over vieren in het gezin. daarin staat ook een hoofdstuk over feest vieren met verjaardagen. zij geven aan dat tradities rond verjaardag belangrijk zijn: door in je gezin een aantal 'tradities' in te stellen die horen bij het jarig zijn, bevestig je het kind in zijn of haar eigenwaarde (p. 85). hierin las ik ook het idee dat de jarige een bijbelverhaal / tekst mag kiezen om te lezen. of bijvoorbeeld juist lezen wat hoort bij de dag van de doop / het opdragen van je kind. mooie gewoonte!
vieren is dus belangrijk! maar... tegelijk vind ik soberheid rond feesten toch juist wél heel belangrijk. ik vind eerlijk gezegd dat we in een deel van de wereld leven waar het juist rond feesten aardig uit de hand kan lopen. waar op een verjaardag zo enorm veel geconsumeerd wordt, dat het meer op verwennen gaat lijken.
wij proberen dus ook een aantal keuzes te maken die juist met soberheid te maken hebben:
 • slingers kun je duurzaam kopen; je kunt zelfs zelf stoffen slingers maken die je elke keer weer kunt gebruiken.
 • taarten kun je zelf bakken en versieren met spullen en materiaal die je kunt hergebruiken. (hierbij foto van zelfgemaakt barbie taart toen christi 4 werd; ziet er tamelijk imposant uit, maar was echt niet moeilijk)
 • kadootjes hoeven niet te duur te zijn, maar mogen ook best nuttig of tweedehands zijn. christi kreeg dit jaar een schattige schooltas van de webshop 't vliegertje van haar opa en oma; daar was ze erg blij mee! als onze kinderen 3 worden, krijgen ze van ons een bed met dekbed en slopen en dat kan net zo goed een heel feestelijk kado zijn. ook een leuke pyama, schoolbeker of wanten zijn prima verjaardagskado's. voor sinterklaas krijgen onze kinderen bijvoorbeeld een luxe tandpasta met een plaatje dat ze erg leuk vinden. je kunt het zo feestelijk maken als je zelf wilt! (hierbij foto's van christi met haar baby born van marktplaats en boaz met zijn duplotrein van marktplaats...)
 • veel mensen en kinderen uitnodigen is leuk; maar je hoeft ze echt niet te overstelpen met eten en drinken en kadootjes. de gewoonte dat iedereen nog weer wat mee naar huis krijgt, vind ik bijvoorbeeld onzin. het zijn vaak nutteloze kadootjes die snel weer kapot gaan of waar veel verpakkingsmateriaal omheen zit. niet nodig dus! ik bak een heel feestelijke taart en nog wat taarten extra en zorg dat er nog een lekker snoepje of chocolaadje is; maar dat is het dan ook. mensen kunnen altijd blijven eten; daarvoor kook ik van tevoren soep (en dit jaar maakte mijn lief zelfs een heerlijke zelfgemaakte plaatpizza!); maar het hoeft niet overdreven luxe. lekker zelfgemaakt eten aan een gezellige tafel is al hartstikke feestelijk!
 • bij het kiezen van verjaardagseten van kinderen kun je ze best wat sturen. ik merk elke keer hoe voorverpakt eten / ijs lekker gevonden wordt. maar ik wil proberen daar wat kritisch op te zijn. een ijsje uit een papiertje is natuurlijk lekker; maar waarom koop je niet een verzameling ijscoupes bij de kringloop en maak je een zelfversierd ijsje! is allemaal vaker bruikbaar en dus wat meer consuminderig ;-). ook voor de traktatie gold dat dit jaar: zelf koekjes bakken en een kleurplaatje kleuren voor erbij.
 • christi krijgt vaak nieuwe kleren voor haar verjaardag. 1 oktober is dan natuurlijk handig; kan ze meteen het nieuwe winterseizoen aan. dit jaar ben ik met haar naar de tweedehands winkel gegaan en heeft ze een prachtige mexx jurk uitgekozen. feestelijk, maar tegelijk niet overdreven gek.
over kadootjes zou ik graag nog een keer een aparte blog schrijven. vooral kadootjes voor kinderfeestjes vind ik zelf altijd lastig: ik wil zeker niet meer dan 5 euro uitgeven; maar ook liever geen goedkope zooi die meteen weer kapot is... ik ben altijd weer op zoek naar leuke, verantwoorde ideeën...
voor mijn eigen kinderen vind ik tweedehands en nuttig geen probleem; maar weggeven is toch anders... heeft iemand daar misschien nog ideeën / webtips voor?

met een aantal andere bloggers ben ik trouwens een nieuwe blog begonnen: zelfgemaaktkado.blogspot.com
daarop kun je allerlei zelfgemaakte kado's vinden; vaak met werkbeschrijving erbij.
helemaal leuk!

3 opmerkingen:

 1. Tja, wat moet ik hier nog aan toe voegen? Ben het helemaal met je eens.

  Zal direct even een kijkje op je nieuwe site nemen. Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik heb tips voor goedkope cadeautjes wat geen prullaria is. Bijvoorbeeld het kleinste lego-doosje: 2,49. Of het kleinste playmobildoosje, volgens mij nog geen twee euro. Onze kinderen vinden het heel leuk om te krijgen, want het gaat zo bij de verzameling lego en playmobil die ze al hebben. En het spel wordt met de nieuwe atribuutjes weer verder uitgebreid. Verder liggen er altijd goedkope en soms ook goede spulletjes bij het Kruidvat. Als ik iets leuks zie voor verjaardagen dan sla ik een voorraadje in. Onlangs hadden ze kliederschorten voor 2,50. Ook leuk om weg te geven. Laatste tip: samen met anderen een cadeautje geven. Als je met 3 of 4 kinderen/ouders samen iets geeft dan kun je een cadeautje voor 10 euro kopen.

  Kadootjes geven aan het einde van het feestje doe ik ook niet. Ik geef ook geen grote zakken snoep mee. Als onze kinderen daarmee thuis komen volgt er eerst altijd een hele onderhandeling over wanneer het opgegeten mag woden, dus meestal baal ik er zelf van als anderen dat wel doen. Op het feestje dat we onlangs hadden heb ik een mandarijn en een doosje smarties meegegeven. Ze gaan niet met lege handen de deur uit, maar het is toch beperkt. Ik denk dat ik op het volgende feestje de smarties helemaal weglaat en kies voor versierde mandarijnen o.i.d. Iets met een gezichtje erop.
  We hebben nog twee verjaardagen te gaan in november, dus ik denk dat ik jouw barbietaart eens ga proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede post! Ik dat, hoewel je verjaardagen zeker moet vieren, soberheid daar zeker een positieve rol in kan spelen. Om die reden geven wij nog steeds alle kinderfeestjes thuis, terwijl iedereen om ons heen naar binnenspeeltuinen vertrekt.

  Een leuke cadeautip, die ik aan mijn zoontje van zes heb gegeven: zo'n goedkoop fotoboekje, met plastic hoesjes, en daar dan plaatjes in doen van zijn favorieten. Hij vindt het een geweldig boekje, en hij kan het aanpassen naar zijn interesse.

  Er zijn inderdaad weinig blogs over geloof. Ik ga je meteen toevoegen aan de mijne!

  BeantwoordenVerwijderen