zondag 6 september 2009

soberheid: kinderkleren

het is weer september!
dat betekent dat het tijd wordt om de kledingkasten te inspecteren; op zoek te gaan naar hoge schoenen, spijkerbroeken, bodywarmers en longsleeves...

stel dat je sober wilt leven (lees dan deze blog voor een motivatie daarvan); hoe doe je dat dan met kinderkleding?

ik moet eerlijk zeggen dat ik het erg leuk vind om voor Christi en Boaz kleding uit te zoeken, te combineren, iets nieuws te kopen... maar ik wil ook graag consuminderen.

in de bijbel kun je meerdere uitspraken rond kleding vinden.

Paulus vindt dat vrouwen niet moeten opvallen door hun haardracht, dure kleding of sieraden, maar door goede daden. (1 Tim 2,9)

Jezus zegt: maak je toch geen zorgen over hoe je je moet kleden! de bloemen doen er niets voor en zien er prachtig uit; God zorgt echt wel voor je... (Mat 6,28)
Tegelijkertijd staat er in Prediker: draag altijd vrolijke kleuren, kies een feestelijke geur (Pred 9,8)

de bijbel is enerzijds kritisch op rijkdom en de rol die kleding in je leven kan spelen. het kan zomaar een afgod worden. dat is herkenbaar; hoeveel tijd en energie kan styling van jouzelf, je kind, je huis, je ... (vul maar in) wel niet kosten...
maar de bijbel geeft ook aan dat goed is om te genieten van wat God geeft. en God heeft zo'n rijkdom aan stoffen en kleuren in de schepping gelegd dat ik denk dat we daar best van mogen genieten.
ik probeer alleen alert te zijn op de rol die kleding speelt en de woorden van Paulus en Jezus me eigen te maken. ik probeer de Schepper te eren door er mooi uit te zien, mijn kinderen leuk te kleden - maar tegelijk ze aan te leren dat schoonheid vooral te maken heeft met een schoon hart en goede daden.

dat was de preek ;-) nu de praktijk!

ik probeer mijn plezier voor kleding en het verlangen naar soberheid als volgt te combineren:
ondergoed, sokken en schoenen koop ik nieuw. ondergoed koop ik degelijk (HEMA dus); ik heb gemerkt dat dat betekent dat meerdere kinderen het kunnen dragen, dus dat vind ik duurzaam. sokken koop ik goedkoop. schoenen weer niet. ik koop laarzen, gympen, crocs en teva's tweedehands; maar leren schoenen koop ik nieuw. duur!!!

de rest van de kleding probeer ik tweedehands te kopen; het is een sport om niets nieuws te kopen. ik heb een aantal manieren daarvoor:
allereerst een paar keer een goede rommelmarkt. op tijd gaan en goedkoop kopen. en dan 's middags nog een keer als mensen dingen weg willen doen. afgelopen Koninginnedag heb ik een halve zomeruitzet voor Boaz gescoord...
verder loop ik regelmatig binnen bij de kringloop. daar hangen veel oude en gare kleren, maar regelmatig hangt er echt iets moois tussen. en dan zijn het prettig kleine prijsjes... er zijn grotere kringloopwinkels waar echt veel kleding te koop is. in Kampen bijvoorbeeld. daar zijn de prijzen duurder, maar kun je wel echt prettig winkelen ;-)
verder is er natuurlijk Marktplaats! drie hoeraatjes voor Marktplaats! als ik echt iets zoek, doe ik dat via MP. ik heb er teva's gekocht (die kunnen door de brievenbus), zomerjassen, spijkerbroeken (die zijn lastig tweedehands in goede staat te vinden) en ook wel pakketten. het lastige is dat verzendkosten best kostbaar zijn; maar het is zeker de moeite waard. en... je kunt natuurlijk proberen je secondhand gescoorde kleding opnieuw te verkopen!
tenslotte is er gelukkig bij mij in de buurt een goede tweedehands merkkleding winkel: madelief in leeuwarden. daar zijn prachtige kleren. niet goedkoop, maar wel mooi. ik ga er deze maand zeker kijken voor winterjassen.

nog een aantal tips bij tweedehands kleding:
 • let goed op de maat. als kleding in de droger is geweest, kunnen katoenen shirts uiteindelijk wel een maat kleiner uitvallen.
 • let goed op merken. mijn ervaring is dat veel duurdere merken écht een betere pasvorm + uitstraling hebben als je ze second hand koopt. ik let dus zeker op goede merken en probeer dan koopjes te scoren. mexx shirtjes voor baby's zijn echt super zacht; en oilily shirts blijven echt heel mooi ;-)
 • misschien is tweedehands soms even duur als kleding van de goedkoopste kledingwinkel. ik kies dan toch voor tweedehands omdat ik het duurzamer vind. goedkope kleding is snel verwassen of uit model en bij tweedehands kleding kun je letten op pasvorm en kleur. bovendien is het prettig als er meer dan één kind in een kledingstuk kan lopen, toch?
ook leuk: binnenkort organiseer ik bij onze kerk een kledingverkoop voor een goed doel. op een grote rommelmarkt in ons stadje waarbij onze kerk altijd open is. ik vraag iedereen om een tasje in te leveren zodat het bij elkaar veel kleding is.
natuurlijk zoek ik dan zelf ook even goed...
het levert een mooi bedragje op voor het goede doel en levert een bijdrage aan duurzaamheid in kinderkleding! bovendien is het hartstikke leuk en gezellig om te doen!

4 opmerkingen:

 1. Ha Janneke!
  Ik wou eerst even zeggen dat ik je blog echt heel erg leuk vind en ook al een tijdje lees.
  Je hebt aansprekende onderwerpen, de ene keer natuurlijk relevanter dan de andere keer voor mij maar toch erg leuk!
  Wat leuk dat je de Madelief in Leeuwarden noemt, was al tijdje op zoek naar een zo'n winkel. Zal er binnenkort eens even heen. Toch merk ik wel dat het voor mij wat lastiger is om tweedehands kleding te zoeken aangezien het een erg gangbare maat is. Maar koopjes scoren blijft leuk!

  Liefs,
  Margriet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn favoriete plaatsen om kinderkleding te scoren: de kringloopwinkel en de kinderkledingbeurs!
  Ik heb een tijdlang heel veel geluk gehad bij de kringloopwinkel: iemand bracht daar steeds hele leuke jongenskleding, veel van H en M, en steeds in de volgende maat die ik nodig had!
  Verder de kledingbeurs, er zijn hier een paar in Zaandam, een paar keer per jaar. Ik heb nu 2 gevonden waar ik écht naar toe wil, omdat ze heel veel en heel goed aanbod hebben! en het is echt voordelig! broeken 2 of 3 euro, shirts 1,50...Ik krijg ook heel veel kleren, veel mensen in onze omgeving hebben oudere kinderen, handig hoor! Ik merk dat als ik nu eens iets nieuw moet kopen, ik echt schrik van de prijzen, dat ben ik echt niet gewend, en wat heb ik dan ongelooflijk veel bespaard in de afgelopen jaren!

  Ik probeer er echt werk van te maken om kleding ook weer door te geven aan anderen en naar Dorcas o.i.d. te doen, en niet te veel vast te houden voor 'wieweetnogeenvolgendkind' die er nu nog niet eens is! Als het zover is, zijn er nog steeds genoeg kleren op de wereld om dat kind weer aan te kleden, en nú zijn er genoeg kinderen die warm en leuk gekleed moeten worden.

  groetjes, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik (her)ken het hoor. Ook wij doen regelmatig de basis aankopen bij Hema of H&M. Laatste heeft ook leuke kinderkleding voor vrij weinig geld. Verder krijg ik zo nu en dan een paar kinderkledingstukken van een vriendin of kopen we bij de kringloop wat "nieuws". Marktplaats heeft mij ook al wat kleding opgebracht en zelfs mijn man is laatst bij "Het Goed" overstag gegaan. En zoals je zelf ook aan geeft; kijk naar merkkleding. Voor ons werkt het perfect. Niet alleen met ook op het geld, maar ook met oog voor onze wereld. Wat wordt er soms veel weggegooid! Ik ben blij dat steeds meer mensen hun oude waar in roulatie willen houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke blog! En dit is een aansprekend onderwerp. Het hangt wel erg van je gezinssamenstelling af hoe je kleding koopt. Ik kocht eerder nog wel eens tweedehands, maar heb nu drie meisjes, dus het wordt bij ons vanzelf tweedehands. En veel kleren kunnen na twee of drie kinderen hup de container in. En wat er dan nog over is gaat naar een goed doel. Ik vind het een beetje genant om als rijk mens nog geld te vragen voor tweedehands kleren.

  BeantwoordenVerwijderen