woensdag 2 september 2009

geloven begint thuis

Afgelopen voorjaar kwam in Nederland een (de vertaling van een) boek uit met deze titel: Geloven begint thuis. Schrijver is Mark Holmen, jeugdwerker uit Amerika. Het is een interessant boek dat de insteek neemt bij het gezin.

Als het gaat over het geloof van onze kinderen, denken we misschien aan allerlei dingen: aan aandacht voor kinderen in de kerkdienst, leuke christelijke kinderclubs, een goede Bijbelgetrouwe school. Allemaal belangrijk, maar Mark Holmen schrijft dat onderzoek heeft uitgewezen dat een kerkdienst, een jeugdleider of een jeugdkamp absoluut niet de belangrijkste invloed op het geloof van jongeren heeft.
Als het gaat om geloofsinvloeden bij tieners staat met stip bovenaan… mama! En papa natuurlijk als een goede tweede! De conclusie die in het boek getrokken wordt: Ondanks hun gespecialiseerde opleiding moeten kerkelijk leiders beseffen dat als een kind thuis geen christelijke opvoeding krijgt, zelfs de beste onderwijzers en lesprogramma’s maar weinig impact zullen hebben. Een wekelijkse bijeenkomst kan het nooit winnen van de dagelijkse ervaringen die een kind thuis opdoet.

Natuurlijk is het prima en erg belangrijk dat we in de kerk veel in het kinderwerk investeren. In de kerk is er plek voor iedereen; ook voor kinderen. Juist de gemeente van Christus moet niet vergeten dat Jezus zelf alles onderbrak om kinderen te zegenen, terwijl de volwassenen vonden dat dat niet de hoogste prioriteit had.
Maar… we moeten niet als kerk de taak van de ouders overnemen. Maarten Luther zei: vaders en moeders zijn apostelen, bisschoppen en priesters voor hun kinderen, want zij maken hen bekend met het evangelie.

Dat betekent dat wij als ouders er over na moeten denken hoe in ons gezinsleven Christus zelf in het middelpunt kan staan. Het is belangrijk om zélf je kinderen te leren Bijbellezen en bidden, met ze te zingen en ze de moeilijke dingen uit te leggen. Zeg niet: vraag dat maar aan de dominee…, maar probeer er zelf achter te komen en ga zelf met je kind op ontdekkingstocht uit.
Heb je er weleens over nagedacht welk bijbels onderwijs je belangrijk vindt voor je kind en hoe je dat zou kunnen geven? Heb je er weleens over nagedacht hoe je kind zou kunnen leren bidden? Zijn er Bijbelteksten of liederen waarvan je graag wilt dat je kind ze uit het hoofd leert? Hoe kun je je kind gastvrijheid leren en goedgeefsheid, hoe kun je in je gezin liefde en meeleven oefenen?
Dat zijn dus niet allereerst de taken voor de kinderclub, voor catechisatie en club – dat zijn allereerst taken voor ons als ouders!
4 Luister, Israël: de HEER, onze God, de HEER is de enige! 5 Heb daarom de HEER, uw God, lief met hart en ziel en met inzet van al uw krachten. 6 Houd de geboden die ik u vandaag opleg steeds in gedachten. 7 Prent ze uw kinderen in en spreek er steeds over, thuis en onderweg, als u naar bed gaat en als u opstaat. [Deuteronomium 6]

Naar aanleiding van: Mark Holmen, Geloven begint thuis. http://www.arkmedia.nl/

Ik wil graag nog een blog over family nights schrijven in het kader hiervan... wordt vervolgd dus!

1 opmerking:

 1. Beste L.S.,

  Zou je zo vriendelijk willen zijn de bloemen-foto's van Q CreationZ van de website af te willen halen?
  Q CreationZ heeft geen toestemming gegeven voor het gebruik van de afbeelding.
  Hierop berusten de zogenoemde copyrights!!!

  Bedankt, groet, MoniQue ( Q CreationZ )

  BeantwoordenVerwijderen