dinsdag 3 november 2009

dankdag met kinderen

morgen is het dankdag; de eerste woensdag in november.
dat is nou een prima dag om met kinderen te vieren!
danken is iets dat kinderen prima begrijpen: alles wat we hebben, is van God gekregen. en daarom kun je God overal voor danken.
gewoon doen dus...

in het boek 'Van feest tot feest' staan erg veel leuke ideeën. zoals:

 • maak een danktafel
 • zoek de natuur op, een boerderij bijvoorbeeld
 • maak mooie en lekkere dingen uit de natuur en breng dat rond bij ouderen / zieken / eenzamen
 • houd samen een feestmaaltijd, zoals in amerika echt 'thanksgiving' wordt gevierd (compleet met turkey and pumpkin pie!)

als je een wat grotere gemeente hebt, is het ook leuk om 's middags een kinderviering te organiseren. in veel kerken wordt dat ook gedaan. als je googelt op 'dankdag kinderen' kom je allerlei informatie tegen.


op de school van christi doen ze rond dankdag altijd een project voor een goed doel. dan zijn er natuurlijk veel projecten waartussen je kunt kiezen:


 • christi doet mee aan 'operatie schoenendoos' van edukans. het leuke daarvan is dat ze schoenendoos zelf mag versieren en vullen. ze zoekt dan ook een kadootje uit van haar verjaardagskado's dat ze dan dus geeft aan meisje in afrika.
 • op internet kwam ik ook de actie van dorkas tegen: rugzakactie. op de site is allerlei materiaal te vinden.
 • rond de kinderboekenweek werd er reclame gemaakt voor de 'witte voeten actie' van stichting red een kind.

nog wat leuke plekken op het wereldwijde web:

eerder heb ik al psalm 67 uit Psalmen voor Nu hier geciteerd. echt een prachtige psalm!
hier kun je die luisteren (ik snap nog niet hoe ik hier een you tube filmpje kan weergeven; weet iemand dat misschien?)

zelf wil ik morgen graag een dankdag poster maken: teksten, plaatjes en tekeningen op een groot vel papier. 's middags of het rond het eten mee bezig gaan; lied erbij zingen; bijbeltekst erbij lezen. een soort van eigen viering in ons gezin.

heeft er nog iemand anders een mooi idee; een mooie ervaring met de zorg van God in het afgelopen jaar; een prachtig lied of gewoon een leuke quote van een kind?

1 opmerking:

 1. Wij hebben idd net als de Amerikanen een uitgebreide maaltijd met lekkere dingen. Ik maak er iets meer werk van dan anders. Omdat wij alleen in de avond een dankdienst hebben, ging ik vanmorgen naar een schooldienst. Het was echt heel mooi. De dominee had druiven en een brood op de preekstoel. Dat liet hij steeds zien... Vooral voor kleuters is aanschouwelijk onderwijs heel goed. Maar mijn zoon van 12 luisterde ook met gespitste oren!

  Een idee is ook om kinderen hun dankdag-briefjes aan de dominee te geven in de dagen voor dankdag. Met tekst erop waar ze voor willen danken. In de kerk vanmorgen werd gedankt voor: de opa van ... die weer thuis kwam, de genezing van een zusje. Mijnwerkers die gered werden, vredesmissies...etc! Heel mooi.
  Die danktafel vind ik een goed idee. Misschien volgend jaar. Laat het een echt feest zijn!

  BeantwoordenVerwijderen