donderdag 10 december 2009

kerst engel

het is bijzonder om te lezen dat engelen in het kerst verhaal een belangrijke plek hebben. en dan vooral in het boek lukas; het boek dat is geschreven door een academicus die alles precies heeft nagezocht. hij komt tot de conclusie dat de engelen echt waren en een belangrijke boodschap hadden.

  • een engel vertelt zacharias dat hij een zoon krijgt en dat die een belangrijke profeet zal zijn om het volk klaar te maken voor de komst van de Heer zelf (lk 1,11-17)
  • een engel vertelt maria dat zij een zoon zal krijgen die de eeuwige koning van God op de troon van david zal zijn (lk 1,26-38)
  • ook zijn het engelen die de herders vertellen dat de redder, de messias is geboren (lk 2,8-12)
  • tenslotte zijn het de engelen die het prachtige lied voor God zingen: eer aan God en vrede op aarde.


het is dus niet gek dat engelen in de kersttijd overal opduiken ;-)

ik vraag me alleen zelf wel af of dat altijd op een manier is die past bij hoe de bijbel daarbij schrijft.

ik lees steeds meer verhalen en musicals over engelen. vorige week las ik over de nieuwste musical van elly en rikkert waarin het gaat over een engel die niet erg zijn best doet in het koor en bij zijn vliegoefeningen (zie recensie nederlands dagblad woensdag 2 december). de engel belandt uiteindelijk bij de herders in het veld en maakt het hele kerstverhaal mee. ik heb de musical niet gelezen; er zitten vast prachtige momenten en liedjes in. ik ben zelf een groot fan van elly & rikkert en zeker van hun prachtige kerstliederen! maar ik word niet zo vrolijk van verhalen waarin engelen als grappig worden afgeschilderd.

als ik de bijbel lees over engelen, zijn dat scheppingen van God die dichtbij God leven, door zijn heiligheid omgeven. ik vind het dan niet zo passend daar grapjes over te maken.

maar... ik vraag me ook af of ik dan te zuur en te serieus ben. vandaar deze blog.
wat vinden jullie?

een andere engel-ergernis zit bij mij dan vooral in allerlei beeldjes, servetten en serviezen vol romantische engelen. ook daarin kan iets zitten dat erg ver verwijderd is van hoe de bijbel over engelen schrijft. een engel zegt vaak als eerste tegen mensen: wees niet bang. dat doet me toch vermoeden dat engelen er in het echt niet zo schattig uitzien als de gipsen exemplaren in de winkel om de hoek ;-)

tegelijk heb ik zelf ook een paar engelen in huis staan rond kerst; in een stilleven. dit omdat ik probeer in alles wat ik rond kerst in huis haal, linkjes te leggen met het echte kerstverhaal. daarom dus wel engelen. alleen ik probeer wel wat sobere exemplaren te zoeken en de kinderen aan te leren dat de engelen vooral vertellen wat God tegen mensen wil zeggen én dat de engelen de prachtigste kerstliederen kunnen zingen.

ik herinner me nog een kerstverhaal uit een kinderbijbel; ik weet niet welke. daarin lopen de herders naar huis, na het zien van het kindje Jezus. ze herinneren zich het prachtige lied van de engelen en proberen dat dan na te zingen. stel je voor: van die stoere, verweerde mannen met lange haren, baardstoppels en ruwe kleren. en zijn proberen te zingen: eer aan God in de hemel en vrede op aarde voor de mensen die Hij liefheeft.
prachtig toch!

een kerstverhaal zonder engelen is niets; dat snapte lukas al en daarom vertelt hij telkens over de engelen. maar het lijkt mij wel belangrijk om engelen op een goede manier naar voren te halen.

wat vinden jullie?

1 opmerking:

  1. tja, ik ben het geloof ik wel met je eens hoor! Volgens mij heb ik ook wel eens gelezen dat engelen vooral strijders zijn (vandaar misschien dat mensen zo schrokken?), dat klopt toch echt niet met lieve beeldjes en 'beschermengeltjes'. het engelenkoor uit Lucas zou dan een leger zijn dat zeg maar 'strijdkreten' roept, scandeert zeg maar. Janneke, zeg jij het eens, jij hebt er voor doorgeleerd...;)

    BeantwoordenVerwijderen