donderdag 24 juni 2010

soberheid: pakkies en bakkies

op de school van mijn dochter blijft praktisch iedereen overblijven voor het middageten. als ouders ben je dan om de beurt broodouder.
ik vind het zelf erg handig: het is niet zo'n gevlieg de hele dag.
en het is best leuk om de klas van je kind eens zo mee te maken!

wat me elke keer weer opvalt, is hoe makkelijk je rond eten en drinken van je kind duurzame oplossingen kunt kiezen. en dat daar nogal wat winst op te behalen valt - met andere woorden: hoeveel weggooidingen ik dan zie opduiken ;-)

veel kinderen hebben standaard een pakje drinken bij zich.
dat kan veel makkelijker met een goeie beker! veel goedkoper; gewoon limonade / melk / yoki uit je eigen koelkast. en de bekers was je gewoon af.
onze kinderen kregen voor hun 3e verjaardag vaak een schooltas met trommeltje en beker voor de peuterspeelzaal. en als ik in de kringloop een oude tupperware beker zie staan, neem ik die meteen mee. onderhand heb ik een aardig voorraadje; ook handig voor bij een picknick!

ik hoor weleens klachten over lekkende bekers. natuurlijk die heb ik ook weleens!
(maar pakjes kunnen spuiten; worden je kleren ook niet schoner van...)
christi heeft een heerlijke katoenen tas die gewoon in de was kan. wat dat betreft veel handiger dan rugzakjes die niet makkelijk gewassen kunnen worden.
de tas kreeg ze toen ze 5 werd en is gekocht bij de webwinkel van jente; ook nog voor een goed doel! de webwinkel is op dit moment gesloten; maar je kunt wel via de blog van jente een patroon voor de tas downloaden; wie weet kun je zelf naaien of vindt iemand het leuk om voor je te maken.

verder zie ik allerlei koekjes opduiken in aparte verpakking.
eerlijk gezegd vind ik het vooral onzin om je kind koekjes mee naar school te geven. en ik hoop dat de school van mijn dochter de regels wat dat betreft nog wat aanscherpt...
het lijkt me dat je kind óf minder eetlust krijgt door eerst het koekje op te eten óf dat het koekje als beloning voor de boterham gaat functioneren. terwijl brood eten toch de gewoonste zaak van de wereld is en geen beloning behoeft. en het verder de vraag is of het goed is je kind te belonen met ongezonde dingen (doe ik ook vaak hoor, maar ik probeer erop te letten...)
maar waarom dan zo'n apart verpakt koekje? waarom niet gewoon een koekje uit de rol of een stukje ontbijtkoek in een apart bakje?

ik denk dat het belangrijk is ook bij die kleine dagelijkse dingen te kijken hoeveel rommel je produceert en hoeveel afval je weggooit. en juist je kinderen dat aan te leren.
ik probeer mijn kinderen aan te leren dat we per definitie geen apart verpakte koekjes en snoepjes meenemen. en dat we bekers hebben in plaats van de o zo leuke capri-sonne zakjes...
natuurlijk balen ze weleens. maar tegen christi van 5 zeg ik dan gewoon dat afval niet goed is, dat die troep ergens naar toe moet en dat het dus beter is zo weinig mogelijk afval te hebben.

soberheid heeft dus met milieu te maken.
maar ik probeer mezelf voor te houden dat het ook met iets anders te maken heeft: met tevredenheid, met een leven van eenvoud en bewust gebruik van geld en goed.
ik merk elke keer weer in hoe een rijk werelddeel we leven en hoe lastig het dan kan zijn om God te zoeken, te ervaren, nodig te hebben.
rijkdom kan zomaar door de duivel worden gebruikt om God onzichtbaar te maken...
daarom probeer ik mijn kinderen met eenvoud te leren leven, dankbaar te laten zijn met een lekkere appel en zelfgebakken koekjes (die krijgen ze heus wel :)

hebben jullie nog goeie consuminder-ideeën rond schoolgaan van kinderen???
deze blog hoort bij een serie over soberheid; kijk onder het label 'soberheid' voor de andere stukjes hierover.

4 opmerkingen:

 1. Hoi Janneke,

  Ik vind wel dat je gelijk hebt, bij ons op school hebben ze ook liever geen pakjes drinken maar dit heeft dan te maken met de vuilnis die het geeft omdat ze per container moeten betalen. Hebben ze wel een pakje mee dan moeten ze heb plat maken.

  Geef zelf ook veel drinken mee in bekers en flesjes. Maar blijf het brood ook nog in een zakje doen in het bakje! Daar kan ik maar niet vanaf komen.

  Groetjes uit het hoge "noorden" van Friesland
  Van Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee, wat leuk, die tas heeft Jente ook voor onze Sara gemaakt! Leuk dat Christi er ook een heeft! Wat betreft de pakjes en koekjes, ik geef de kids wel een koekje mee naar school, en meestal wel een beker, maar ook wel regelmatig een pakje. Is inderdaad wel goed om daar eens bewuster in te worden. Want het scheelt niet alleen maar afval, maar ook in de portomonee! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar en leuk om te lezen, Janneke. Ook hier bekers en appels in stukjes of soms een plakje ontbijtkoek in een bakje. Heel af en toe krijgen ze wat extra's mee, een mueslireep of een pakje drinken ofzo. Dat voelen ze echt als extraatje en luxe, ze genieten hier erg van.

  We letten op soberheid en milieu, maar af en toe heb ik er geen problemen mee om ze op deze manier wat te 'verwennen' (of om 's morgens snel klaar te zijn als we erg laat zijn, of als het fruit op is of als ik geen bakjes kan vinden...)

  leuk dat de tas goed bevalt. Hier is 'ie ook al regelmatig uitgewassen vanwege lekkende bekers ;-) groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij mijn dochter op school hebben ze mokken in de klas en wordt er gezamenlijk thee gedronken of bij warm weer water en bij feesten diksap. Helemaal geen gesleep met lekkende bekers,

  BeantwoordenVerwijderen