vrijdag 18 februari 2011

voorbereidingen vakantie (met filmpje)hier in fryslan is het volgende week vakantie
heerlijk!

wij kunnen daar altijd erg van genieten
lekker wat uitslapen
langer in je pyama rondlopen
op stap voor leuke dingen
lekker wat aanrommelen in huis
wat klusjes doen
spelletjes
op bezoek bij familie en vrienden

misschien vind jij vakantie ook wel heerlijk
of juist verschrikkelijk...
dat ligt er natuurlijk ook maar helemaal aan
hoe je kinderen het vinden
er zijn kinderen die zich niet zo goed zelf vermaken
of kinderen die van slag zijn als de structuur van school weg is
maar ook als ouder kun je gehecht zijn aan de normale gang van zaken
of gewoon niet zo lekker in je vel zitten
en het dan best druk vinden om de kinderen de hele dag thuis te hebben
of je het nu leuk vindt of niet:
wat ga je doen deze vakantie?
ik heb een paar tips:
 • ga naar buiten! wandelen of in de tuin werken. buiten is altijd lekker. plan één dagdeel buiten!
 • ga iets educatiefs doen. onze kinderen vinden een museum erg leuk; bijvoorbeeld het natuurmuseum in leeuwarden (zie filmpje hieronder)

veel musea hebben leuke kinder programma's. ik zou zeggen: probeer het gewoon een keer. je ziet even wat anders; laat je kinderen met iets anders kennismaken.
als je een museum te duur vind, zijn er ook regelmatig open dagen, of andere gratis uitstapjes te bedenken. gewoon even goed zoeken op internet.


 • plan wat tijd voor jezelf in, als je zelf ook vakantie hebt. ik zou zeggen: neem 's avonds de tijd om eens een boek te lezen dat voor jou als ouder goed is. een goed geestelijk boek of gewoon een (christelijk) boek over opvoeden.
 • neem wat tijd met je partner. plan gewoon eens een avondje om samen koffie te drinken; een wijntje of zelfs een stukje taart dat je overdag lekker hebt gebakken met de kinderen ;) praat eens door over hoe het met je gaat; hoe het met de kinderen gaat. wat je idealen zijn en of je daar nog wel genoeg aan toekomt. en misschien ben je zo met je idealen bezig dat je je eigen huis vergeet... (overkomt mij weleens)
 • ga lekker eten! lekker eten hoeft niet duur te zijn. kan ook gewoon allemaal kleine hapjes zijn die de kinderen lekker vinden. of helemaal-zelfgemaakte pizza. of kip met appelmoes ;)
 • plan ook een dagdeel (minstens... liever meer natuurlijk) helemaal NIETS! vakantie is ook tijd voor niets; tijd voor verveling; tijd voor uitrusten, voor de pauzeknop. doe maar eens niets en kijk wat er gebeurt. in ons leven is vaak veel volgepland, georganiseerd, geschemaat... kun je ook leven met leegte? mogen anderen jouw leegte vullen? letterlijk, maar natuurlijk ook geestelijk.

hebben jullie nog een goed idee voor de vakantie?

(foto's: aviodrome 2009 en dijk 2011)

8 opmerkingen:

 1. Ja volgende week vakantie, Jelle moet gewoon werken dus ben met de dames alleen thuis.
  Een heeft een slaapfeestje en komt vriendin van de middelste dochter logeren (uit Franeker) en verder zien we nog wel. De jongste wil graag nog een ochtend van de bijbel week. Dus we blijven thuis en hopelijk genieten we toch wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi,

  Ik heb een leuk knutselboek van de bieb gehaald: 'Kleurrijk knutselen, samen knippen en plakken' van Tine Harleman.
  Er staan allemaal grote, samengestelde projecten in: een circus, een boerderij, een straatje met huizen, een kasteel. Allemaal gemaakt van allerlei verpakkingsdoosjes en wc-rolletjes. Je kunt dus samen iets moois maken en er ook meerdere dagen over doen, iets waar je in de vakantie waarschijnlijk wel tijd voor hebt.
  Gijs heeft net op school projectweken over ridders en kastelen gehad, dus ons lijkt het kasteel wel erg leuk!

  groetjes, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb alle kinderen een (kleine) wens laten doen voor de vakantie, met de belofte dat we hem, als het maar even kan, uit laten komen. Het resultaat? De meiden duiken een keertje zelf de keuken in om iets te bakken, we gaan een keer met z'n allen koekjes bakken, er komt een filmavondje met het hele gezin, we doen een keer op een middag een 'knutseltafel' en we gaan een keer gourmetten. Verder gaan we de voorjaarskleren alvast passen en misschien wat aanvullen. En elke dag poetsen we met z'n allen een uurtje. Zo zijn de dagen snel gevuld! Dus nee, vervelen of niets-doen, dat schuiven we door tot een volgende gelegenheid;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze kinderen hebben nu al sinds Kerst vakantie (al hadden ze in januari nog 4 ochtenden een programma op school). Ik moet zeggen dat zij (en ik) eraan wennen. Als ze net vakantie hebben vervelen ze zich veel meer. Nu spelen ze de hele dag, ze zitten vol plannen en energie. Het doet ze echt goed. Nog 1 week en dan begint school weer. Ik zie er tegenop moet ik zeggen. Vooral voor de oudste, die gaat naar de lagere school (1e klas). Maar ik mis in de vakanties ook wel een beetje de tijd aan mezelf.
  Wij doen in de vakantie eigenlijk niks speciaals. Er is hier namelijk niks te doen ;-). Maar we hebben een grote tuin, en een zwembad, dus dat komt wel goed.
  Geniet ervan, komende week!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Spelen met vriendinnetjes uit de buurt, naar de camping rijden waar we deze zomer naar toe gaan, zaadjes kopen voor onze "groentetuin" en alvast beginnen met zaaien in potjes in de vensterbank, elke morgen in het grote bed een verhaal voorlezen en de meiden studeren een (zelfbedacht!) dansje in voor een wedstrijd waar ze aan mee doen.
  Dus de week vult zich met gemak, nu nog een moment vinden voor niks doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke dingen genoeg... naast lekker rustig aandoen en luieren... bij elkaar op de kamer logeren, lang in je pyama spelen, zaadjes zaaien, foto's of filmpjes maken van elkaar, een berg waardeloos materiaal op tafel en dan lekker knutselen, spelen bij de kinderboerderij, logeren bij opa en oma...
  De week is voorbij voordat we er erg in hebben :-) Iedereen is thuis, dus dat is erg gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha lieve nicht! Lees sinds tijden je blog. Vond 'm onder de favorieten van opa Bram waar ik nu een dagje met mijn ouders en de dametjes L ben!
  Leuk geschreven over hoe je tijd/vakantie kan invullen. Ik heb deze week wat vakantiedagen opgenomen. Stop per 1 maart met werken dus alles aan overuren aan 't opmaken.

  Zo heb ik maandag de meisjes wel naar de creche gebracht en heerlijk 2 uur door de stad gelopen en wat nodige en leuke dingetjes gekocht. Ik genoot die dag allereerst van het relaxe opstarten, de was doen en aanrommelen in mijn huis. Heerlijk overal de ramen opengezet en de winterzonnestralen naar binnen laten schijnen. Maar nu zo'n dagje met hun opa en oma naar mijn opa en oma is echt de kroon op deze week!
  Zie ik jullie de 12e? Welke maat heeft Anna ondertussen? Kan ik je nog wat leuks (2ehands)geven? X Juliet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Janneke,

  Het ging volgens mij even mis met mijn reactie, ik had een heel 'verhaal getypt' maar nu staat hij niet bij de reacties?

  ik zal wel te snel zijn geweest ha,ha

  Ik moet volgens mij heel wat leren voordat ik mijn eigen blogje begin.

  leuk trouwens al je vakantietips!

  groetjes, Linda

  BeantwoordenVerwijderen