maandag 9 november 2009

speelgoed: gastblog van annemarie!

Een tijdje terug hadden wij bijna dagelijks een trein in de woonkamer. Nee, niet de houten spoorbaan, die hebben we ook wel, maar dit was het Echte Werk.
Stoelen, krukjes, poppenwagen, kussens,…alles achter elkaar.
De trein en passagiers gingen naar oma, dus er moesten veel spullen mee: poppen met alle toebehoren, kleedjes, àlle boekjes uit de boekenkast, kookspulletjes, blokken….
Gelukkig kon ik ze op een gegeven moment ervan overtuigen dat oma ook genoeg boeken had, dus dat die wel thuis konden blijven. Dat scheelde iets in de chaos…Maar verder heb ik erg genoten van dit fantasiespel!

Mijn kids zijn nog onder de 4, dus ‘het klaarzetten’ is eigenlijk het hele spel, maar wat zijn ze er druk mee. Sjouwen, regelen, overleggen, ‘neehee, dat moet daar..’. Ze zijn ontzettend creatief met wat er maar voorhanden is, en allerlei speelgoed wordt ‘oneigenlijk’ gebruikt.

En zo kom je weer uit bij de simpele waarheid, bijna cliché, dat kinderen geen duur en heel erg ‘af’ speelgoed nodig hebben om heerlijk bezig te kunnen zijn.

Vanuit deze gedachte heb ik geprobeerd om voor mezelf uitgangspunten te formuleren voor het omgaan met spelen en speelgoed. En die wil ik graag delen.

Ik moet er wel bij zeggen: mijn kinderen zijn nog erg jong, de oudste is nog niet eens 4 jaar, de jongste is 2. Ik snap best dat het in deze jaren nog redelijk makkelijk is om te sturen, en dat dat met oudere kinderen lang niet altijd het geval is.
Maar goed, zie het voor wat het is: uitgangspunten, misschien zelfs idealen of in elk geval handvatten om je eigen gedachten te vormen.
  • Ik hou van speelgoed wat er mooi uitziet. Hout, met mooie kleuren. Iets wat je ook graag in je huis zet. Ik zie dit ook als smaakvorming. Ik denk dat je dat ook aanleert in dit soort (kleine) dingen.
    Hier hoort ook bij dat ik ’s avonds de spullen graag weer netjes, geordend opruim. Boekjes weer netjes (op grootte…) in de kast, af en toe dingen anders neerzetten, alvast een aanzet geven…En natuurlijk het speelgoed schoon en heel houden!
  • Dat laatste, opruimen en schoonhouden, is veel gemakkelijker als er minder speelgoed is. Minder is echt meer! Het zorgt ervoor dat er intensiever en creatiever wordt gespeeld met wat er wél is.
    Als je minder speelgoed aanschaft, kan het misschien iets duurder zijn, zoals houten speelgoed van goede kwaliteit. Het ‘meer’ zit ‘m dan ook in wat het oplevert in sociale en milieuvriendelijk zin: veel goed houten speelgoed wordt in Europa gemaakt, waar mensen een fatsoenlijk loon krijgen.
    Misschien is er een sociale werkplaats in je buurt waar speelgoed wordt gemaakt en verkocht. Minder transport=beter voor het klimaat!
    Of ga op zoek naar tweedehands speelgoed, zonder verpakkingsmateriaal.
  • Ik heb graag speelgoed in huis wat zoveel mogelijk de fantasie en het zelf-doen stimuleert, en waar je bij voorkeur meer dan één ding mee kunt doen. Dat betekent dat wij welgeteld één ding met batterijen hebben. (en dat is dan een koffiezetapparaatje-met-geluid, waar je trouwens niet alleen koffie mee kunt maken, maar volgens Gijs ook toetjes en van alles produceert. Multi-functioneel dus…). Het liefst ook geen speelgoed met tekenfilm/televisie-karaktertjes erop. Een uitzondering vormen voor mij kinderboekfiguurtjes, hoewel ik dat ook steeds lastiger vind, omdat die meer en meer ook op televisie komen, en daarmee ook op een uitgebreide collectie speelgoed en spullen voorkomen.
  • Ik probeer goed te kijken naar waar ze graag mee spelen, wat ze er dan mee doen, en hoe ik dat spel eventueel kan verrijken en aanvullen. Gijs en Toos beginnen nu met poppen te spelen, dus daar probeer ik nu wat meer mee te doen: zelf meespelen, dingen voordoen, en straks met 5/12 wil ik ze poppenkleertjes geven en hoop dat dat dan weer een nieuwe impuls geeft.
  • Die poppenkleertjes wil ik graag zelf maken. Ik denk dat zelfgemaakte spullen veel waarde hebben voor kinderen. Vanwege de tijd en aandacht die je er ingestoken hebt. Maar ook omdat het eindresultaat uniek is, en het denk ik goed is (en leuk) om te leren dat niet iedereen altijd precies hetzelfde hoeft te hebben. Het is bijvoorbeeld juist leuk om bij je vriendje met ander speelgoed te spelen.
  • Met oudere kinderen kun je goed zelf speelgoed maken. Twee keer plezier! Er zijn in de bibliotheek héél véél knutselboeken met voorbeelden!
  • Ik vind het leuk om zo over deze dingen na te denken, om zo ook bewust en met plezier speelgoed voor mijn kinderen uit te zoeken, in plaats van totaal overweldigd te worden door het aanbod en maar dingen aan te schaffen ‘om toch iets te geven’ waar ik dan later weer van baal.

    Ik ben benieuwd hoe anderen hier mee bezig zijn!

    Nog een laatste tip voor 5 december: zoek voor die tijd alle speelgoed eens uit en doe alles weg wat kapot is of nooit mee gespeeld wordt. Je kunt ook een deel op zolder zetten en later weer tevoorschijn halen.


met de groeten van Annemarie

2 opmerkingen:

  1. Je allerlaatste opmerking, daar ben ik vandaag mee bezig geweest. Zoonlief (3½) lag/hing/lummelde vandaag van het ziek-zijn nog op de bank en ik ben aan het ruimen geslagen. Niet alleen zijn speelgoed, maar het was er wel een groot onderdeel van. En eigenlijk niet eens omdat er een groot gevulde Sintzak in huis komt, maar gewoon om het overzicht weer terug te brengen.
    Wij zijn er altijd heel erg me bezig, maar opa's en oma's, buren en kennissen wat minder. Voor we er zelf erg in hadden stond het huis vol met meer en meer dingen waar wij geen heil in zagen.
    Nu zit alles in de zak en gaat het zaterdag nar de kringloop. Héérlijk!

    Voor het opbergen hebben wij bij IKEA (sorry, haha!) een opbergblok met grote en kleine fel gekleurde bakken gekocht (het drie-trappenmodel, misschien bekend?). Elke bak heeft zijn eigen inhoud en gelukkig houd onze kleine kanjer zich er goed aan.

    Momenteel speelt hij met Lego van pak hem beet 30 jaar oud. Tja... wie wat bewaard ;o)
    Verder zijn nieuwe/ouderwetse matchbox autootjes hier zeker favoriet. Niet te duur, maar gelukkig wel duurzaam. En ja, natuurlijk ook de kringloop hé? Daar krioelt het van de autootjes. Maar dan wel van zijn eigenn centjes. Jong geleerd is immers... ;o)

    Goede week verder!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog een tip voor speelgoed: Neem speelgoed waarvan het niet erg is als het in bijvoorbeeld de woonkamer rondslingert. De retro roller loopauto's bijvoorbeeld zijn een hele mooie aanvulling in ieder huis of tuin :).
    Mooi speelgoed kan je huis een mooie extra sfeer geven.

    BeantwoordenVerwijderen