maandag 13 oktober 2014

bijbellezen met je kinderen - Groot Nieuws Radio

in oktober kun je op dinsdagmorgen 10.10 
mij horen bij de hulplijn
van groot nieuws radio: 
telkens een vraag rond geloofsopvoeding

de eerste vraag was: 
hoe doe je dat, uit de 'gewone' bijbel lezen
met je kinderen? 


 * * * 


Vorig week was mijn dochter jarig. Ze werd tien jaar. Feest! Ze mocht ook zelf uitkiezen wat we uit de bijbel gingen lezen. En ze koos Ester: een spannend paleisverhaal. Gelukkig hadden we de net-nieuw Bijbel in Gewone Taal. Heerlijk voorlezen was dat! Zelfs met 5 kinderen aan tafel had ik zomaar een hoofdstuk uitgelezen.

Kan dat eigenlijk wel, met je kinderen uit de bijbel lezen? Is dat niet veel te moeilijk voor ze?

Ik denk dat jullie allemaal herkennen dat je graag met je kinderen uit de bijbel zou willen lezen. In de bijbel leer je God kennen en dat wil je graag: dat je kind God leert kennen. Je wilt ook graag dat je kind zelfstandig kan geloven: zelf kan bidden en Bijbellezen. Je bent blij met al die prachtige kinderbijbels, maar je snapt ook wel dat je je kind niet op kamer stuurt met kinderbijbel, als ie 18 is J

Allemaal prima, maar hoe doe je dat?

Het begint er denk ik mee, dat je het echt wilt. Probeer dat eens voor jezelf te formuleren: waarom is de bijbel belangrijk voor je?
En: lees je eigenlijk zelf weleens in de bijbel?
Het mooiste lijkt me, als je kind de bijbel als normaal beschouwt, omdat ze ziet dat haar ouders erin lezen.

En dan is er daarna natuurlijk de vraag naar je kind. Sommige kinderen zijn goed in lezen, maar de meeste kinderen vinden het best lastig. En zelfs als je de letters goed kunt lezen, is het begrijpen van wat je leest eigenlijk voor alle kinderen een behoorlijke klus.
Ga dan vooral niet vergelijken met kinderen om je heen. Jij kent je kind het beste. Jij weet of je kind vooral even aansporing nodig heeft maar het best zal redden – of dat zelf lezen echt een grote belemmering is en juist negatief zal gaan werken.

En… waar begin je dan?
Het fijne van de bijbel is, dat er 66 boeken zijn. Met moeilijke en makkelijke teksten. Je kunt dus Bijbelteksten kiezen waarvan jij denkt dat het bij je kinderen past. Of… laat ze eens zelf kiezen! Mijn kinderen kozen deze vakantie zelf een bijbelboek: dat werd Ester en Richteren. Maar ook de verhalen over Jezus zijn heel geschikt, omdat er al best veel bekend is.

Wat de meeste ouders het meest lastige vinden, is misschien wel het goede moment kiezen. Is dat aan tafel, met het hele gezin? Zorg dan dat iedereen een bijbel voor z’n neus heeft. Lees om de beurt. En bedenk eens een leuke vraag om erover door te praten.
Misschien doe je het wel liever met je kind apart. Dan is bij het naar bed gaan veel handiger natuurlijk. Kun je echt de tijd nemen om samen te lezen.

Tenslotte geef ik je nog drie tips om het helemaal anders te doen:
  • Leer elk week Bijbeltekst met je kinderen. Hang ‘m in je kamer op een mooi briefje!
  • Schrijf eens een tekst uit een psalm groot op een vel papier. Iedereen kiest een zin en maakt daar een tekening bij. Je zult zien dat je de tekst veel beter leest, begrijpt en onthoudt!
  • Lees de bijbel aan tafel met verschillende stemmen. Iedereen krijgt een eigen rol en zo lees je samen het verhaal.


Tenslotte: je leest de bijbel omdat je daarin Gods stem hoort. Dat heeft niet met zoveel mogelijk woorden te maken. Je kind kan Gods stem ook horen in die ene zin die het met veel moeite leest. En dan heb je iets super moois aan je kind meegegeven!

2 opmerkingen:

  1. leuke blog, ik vondt u via andere blogger..zal zeker volgen...groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie opmerkingen over het lezen van de Bijbel met kinderen. Wij hebben hier inderdaad ook de BGT op tafel liggen om met de kinderen te lezen de eerste verhalen waren Ruth & Jona. Maar inderdaad waren de jongens ook al vertrouwd met de oude woorden van de Psalmen omdat die al regelmatig gelezen werden. Ik vind dat tekening idee heel leuk!

    BeantwoordenVerwijderen