dinsdag 28 oktober 2014

Groot Nieuws Radio - Halloween

ook deze dinsdag 
mocht ik weer: 
de hulplijn van café grande
op groot nieuw radio
over: Halloween! Vorige week vielen ze me op, toen ik bij de kassa van de supermarkt stond: snoepgoed met dracula tanden, spookjes cupcakes en skeletsnoep. Want ja… het is deze week Halloween. Al een paar keer werd aan mij gevraagd of je dat nu als christen kunt vieren.

En dat is best een spannende vraag, christenen verschillen er zo van mening over!

Ja, dat is het ook! Maar toch wel goed om er eens over na te denken. Halloween is een feest met heidense oorsprongen, zoals zoveel van de feesten die we vieren. Het is een feest dat oorspronkelijk te maken heeft met de doden en boze geesten. En die doden en die boze geesten zie je nog steeds terug in de kostuums en in het snoepgoed: een fascinatie voor spoken, skeletten, spinnen en bloed. Echt griezelen dus. Het lijkt me terecht dat christenen voorzichtig zijn met alles wat met verheerlijken van de dood en geesten te maken heeft, zeker waar het om kinderen gaat.

Nu hadden de eerste christenen ook te maken met feesten en eten dat heidense oorsprong had: offervlees. Paulus schrijft daar meerdere keren over. In 1 Korintiërs 10 zegt hij: Alle dingen zijn mij geoorloofd, maar niet alle dingen zijn nuttig.

Dat klinkt best relaxed eigenlijk, vind je niet?

Wij geloven dat Jezus Christus de overwinnaar is op de dood, en op alle machten en krachten die er zijn. Het is veel belangrijker onze kinderen de vrede van deze overwinning te laten ervaren dan ze bang te maken. Ook de kostuums en het snoepgoed van Halloween kunnen ons niet scheiden van de liefde van Christus. Dat lijkt me een belangrijk uitgangspunt.

Ik heb drie vragen voor je, als je hierover nadenkt:
 •         Als je wel mee wilt doen, vraag je dan af waarom je het doet. Doe je het om mee te doen met de groep? Heb je wel nagedacht over de kennismaking met alles rondom dood en bloed waar je kind mee te maken krijgt? Wil je dat dit de omgeving is waar je kind zich in beweegt? En nog een belangrijke vraag: kun je je kind ook iets vertellen over hoe Christus de dood heeft overwonnen? En over onze strijd die we als christenen juist voeren tegen de geestelijke machten van het kwaad?
 •          Als je er helemaal niet aan mee wilt doen, vraag je dan af waarom je je afzijdig houdt. Ik begrijp heel goed dat je je kinderen er niet aan bloot zou willen stellen. Maar wat vind je van het idee om juist wel de deur open te doen voor kinderen die meedoen? Zou je niet juist de liefde en vrede van Christus aan hen kunnen laten zien en misschien wel uitdelen? Bedenk een creatief idee, misschien wel samen met je kinderen!
 •         Als je twijfelt: niet doen. In Romeinen 14 waarschuwt Paulus: als bij zoiets twijfelt, kun je het maar beter niet doen. Je moet iets uit geloof doen, of helemaal niet doen.


Tenslotte: ik zou dit feest niet willen vieren met mijn kinderen. Dat is mijn persoonlijke mening. Ik vind de dood een indrukwekkende laatste vijand en ik wil de wereld van spoken, geesten en bloed niet tot het speelterrein van mijn kinderen maken.

Maar ik wil niet alleen ‘nee’ zeggen. In Christus leven we niet van een ‘nee’, maar van een ‘ja’. Ik ben er dus van overtuigd dat we nooit alleen ‘nee’ moeten zeggen. Dus: hierbij het alternatief! Sint Maarten! Een prachtig feest met een christelijk verhaal als oorsprong. Een verhaal over Maarten die zijn kleren deelde. Vier dat feest met elkaar op 11 november!


En voor Halloween: wees liefdevol en mild; oordeel niet over de kinderen die langskomen en zelfs niet over hun ouders (!), maar deel ze de liefde van Christus uit die de dood heeft overwonnen!  

3 opmerkingen:

 1. Mooi verwoord, laat iedereen in zijn/haar waarde, een evenwichtig verhaal!
  Lieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige zin: "In Christus leven we niet van een ‘nee’, maar van een ‘ja’." :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Duidelijk en 'evenwichtig', dank je!

  BeantwoordenVerwijderen