woensdag 3 juni 2009

dagboek voor kleuters

Gister was ik in een evangelische boekhandel in Leeuwarden.
Al een tijdje ben ik op zoek naar een leuk dagboek voor mijn kleuterdochter. Dat is erg lastig om te vinden! Er zijn veel dagboeken voor oudere schoolkinderen en erg veel dagboeken voor tieners!
Maar niet zoveel voor kleuters.

De IBB heeft de serie TipTop. (op deze link van de IBB kun je ook een voorbeeldles downloaden).
De boekjes kosten 6,95.

Maar dat vind ik zelf wel wat uitgebreid voor 's avonds voor het slapengaan.

Idee: doe een deeltje TipTop in de vakantie tijd samen met je kind.
Ik zag gister bijvoorbeeld een deeltje over de bijbel. Lijkt me erg leuk om in de zomervakantie samen met Christi te doen.


Er zijn ook de kalenders van Stichting Interkerk. Die kun je kopen met een leuke standaard en hebben elke dag een bijbeltekst; met puzzels en verhalen.

Maar dat is toch vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 6 - vond ik.
Tenslotte ben ik uitgekomen bij 'Dagboek voor kleine schatjes' .
Eerst wilde ik daar niet aan, omdat ik het te schattig vond; zo verschrikkelijk zoet...

Maar ik heb het een tijdje geleend en Christi blijkt het erg leuk te vinden.

Voor elke dag is er een bijbelvers; je leest dus wel een letterlijk bijbelvers met je kind. Je kind werkt zo ook de hele bijbel door, want het boek is opgezet vanuit de hoofdlijn van de bijbel. Ze lezen dus teksten uit bijna alle bijbelboeken.
Daarbij een plaatje en een stukje tekst. De tekst past goed bij jongere kinderen. Simpel taalgebruik en een erg positieve, bevestigende boodschap. Over Gods liefde, over goed zijn naar andere mensen toe.
Het stukje sluit altijd af met een rijmpje. Christi vindt dat dus helemaal geweldig! Ze moet er altijd erg om lachen en wil ook graag dat we het rijmpje van de vorige dag nog eens nalezen.
Op school en aan tafel hoort Christi al veel bijbelverhalen. Het positieve van dit boek vind ik dat er niet alleen aan bijbelverhalen, maar ook aan andere bijbelteksten aandacht wordt gegeven. En dat blijkt dus voor kleuters prima mogelijk te zijn!

Ik ben benieuwd naar meer ideeën om met kleuters te doen!

2 opmerkingen:

  1. Tiptop ken ik nog niet, maar die kalender heb ik ook wel eens in gekeken en die vond ik eerlijk gezegd niet zooo, maar van de serie kleine schatjes heb ik ook de boekjes over de engelen en 'hoe is het in de hemel?', erg zoetig ja, maar wel heel lief en mooi.
    Het dagboek vind ik eerlijk gezegd nogal prijzig, maar je hebt wel gelijk, het is wel erg mooi, ik ga er ook eens over denken om em te kopen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen