zaterdag 6 juni 2009

zondag en andere tradities


Afgelopen week ben ik begonnen in een Amerikaans boek; dat je via internet kunt downloaden. Gratis dus...

Het gaat om het boek 'Treasuring God in Our Traditions' van Noël Piper.

Wellicht ken je John Piper, haar echtgenoot. Hij heeft veel geschreven over het genieten van God, en heeft Desiring God Ministries opgericht.
Noël Piper heeft zelf een aantal boeken geschreven, ook prentenboeken voor kinderen.
Dit boek gaat over tradities.
Je hebt vast wel tradities en gewoonten in je leven, in je gezin.

 • Mijn moeder die altijd op zaterdagavond boterkoek bakte.
 • De verjaardagen bij mijn lief thuis die begonnen met thee en beschuiten met suiker op bed.
 • Onze kinderen die 's ochtends altijd even een paar minuten (of langer!) bij ons in bed komen liggen. (de foto is op een verjaardag; okt 08 toen mijn dochter 4 jaar werd!Allemaal gewoonten / tradities.
Noël Piper schrijft dat tradities mensen het gevoel geven dat ze ergens bij horen, en ook gevoel voor geschiedenis. Als christenen horen we natuurlijk vooral bij God. En dus zijn ook voor christenen tradities belangrijk. Wat is dan de christelijke erfenis?
Dat is vooral God zelf! God onze Vader is onze erfenis (Rom. 8,15-17).
En die erfenis kunnen we natuurlijk nooit aan onze kinderen meegeven. God zelf moet een relatie aangaan met onze kinderen.

Maar... in de bijbel zijn tradities wel belangrijk. Denk maar aan het hele boek Deuteronomium dat vol staat met gewoonten die Mozes het volk Israël aanleert. Die gewoonten zijn allemaal bedoeld om hun leven een leven te laten zijn dat vol is van Gods aanwezigheid.
Noël Piper schrijft dan natuurlijk over Deuteronomium 6, maar noemt ook veel andere bijbelteksten.

Ik heb nu nog maar 4 hoofdstukken van dit boek gelezen, maar ben er erg enthousiast over.
Ik zou zeggen: download het boek, print het en lees het (of wacht tot er een vertaling uitkomt :-)

Gewoonten zijn belangrijk voor kinderen, inderdaad om zich in een gezin, verhaal, geschiedenis thuis te voelen. En christelijke tradities zijn dus ook belangrijk om in je gezin te bedenken en te ontwikkelen.

Natuurlijk gaat het dan ook bijvoorbeeld over de vraag: hoe vier je Kerst met je gezin?
Ik las laatst van iemand die in de maand van Kerst altijd als gezin meededen aan een liefdadigheidsactie. Dat is een gezinstraditie, waar een christelijke waarde achter zit.

Ikzelf probeer de traditie van vier-tafels op te zetten, zoals je in deze blog kunt lezen.

Maar er is ook gewoon de vraag: waardoor is bij jullie de zondag een bijzondere dag?
Ik ben benieuwd naar verhalen en creatieve ideeën!
Ik weet zelf van een gezin waar de kinderen om beurten mogen kiezen wat er gegeten wordt op zondag. Echt een feest!
Wij hebben de gewoonte om 's ochtends met z'n allen naar de kerk te gaan, daar te blijven koffie drinken en dan meestal nog mensen op te zoeken om verder koffie te drinken. Zondag is voor ons echt een dag om andere gemeenteleden te ontmoeten.

Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik nog wel wat verder kan denken over manieren om zondag voor ons meer een feestdag, een dag van het opstandingsfeest te laten zijn.

2 opmerkingen:

 1. Ook bij ons is zondag een feestelijke dag. Dat begint al bij het ontbijt, want dan is er roomboter ;-). Na kerktijd drinken we met z'n allen koffie met iets feestelijks, bijvoorbeeld een grote koek of een zelfgebakken taart. Ook de maaltijd is feestelijk. Ik maak er net wat meer werk van dan door de week. In de tijd, dat ik in de keuken ben, overhoort Willem alle psalmen en catechismusvragen, die de kinderen die week moeten leren. Daarna leest hij voor uit een spannend boek, of we maken met elkaar muziek (piano, fluiten, zingen). Ook 's avonds na kerktijd hebben we een gezellige maaltijd. We maken dan de restjes op, die we in de week verzameld hebben. Bijvoorbeeld opgebakken macaroni. Voor ieder is er wel iets lekkers. Ook zijn er gebakken en/of gekookte eieren. Na het eten wordt er nog even verder voorgelezen. Dan gaan alle basisschoolkinderen naar bed en drinken we met de 4 groten koffie. Daarna wordt er iets op hun nivo voorgelezen. Dat is dan een 'stichtelijk' boek, om iets van te leren. Als de groten ook naar bed zijn, nemen Willem en ik nog een uurtje voor samen. Willem gaat achter de piano, ik duik in een boek :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen dat je ook een predikantsvrouw bent, ik ook! Hier een link naar een prachtig boek http://www.doorposts.com/details.aspx?id=11

  Groetjes marjolein

  BeantwoordenVerwijderen