dinsdag 26 januari 2010

nieuwe moedercursus over ... ?

vorig jaar heb ik met een vriendin in ons stadje een moedercursus gegeven. dat waren 5 ochtenden waarin we met een groep (christelijke) moeders nadachten over opvoeding vanuit ons geloof.
er waren praatjes; oefeningen; gesprekken; filmpjes en liedjes; veel geklets en natuurlijk veel plezier. de moeders gaven allemaal aan dat ze het erg zinnig, bemoedigend en leuk vonden.

daarom hebben we besloten dat we dat dit jaar graag weer willen doen!
vorig jaar hadden we als basis het boek van sally clarkson, 'de roeping van het moederschap'. vreselijke titel, maar erg mooi boek! (in deze blog kun je daar bijvoorbeeld iets over lezen)

dit jaar willen we graag een ander boek doen. ik vind het zelf leuk om een ander boek door te werken en voor de moeders die vorig jaar ook mededen is het wel afwisselend.

we zitten te denken aan twee boeken.

als eerste het boek van sarina brons-van der wekken, 'ruimte door regels'. sarina brons is psycholoog, opvoeder, schrijver. ze heeft een aantal boeken over opvoeding geschreven; schrijft columns en houdt lezingen.
op de site van de uitgever staat over dit boek: Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In Ruimte door regels maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.

op deze site kun je ook een fragment uit het boek lezen.
het leuke van dit boek lijkt me het onderwerp: ruimte en begrenzing. typisch een thema waar veel moeders / vaders / opvoeders in 2010 druk mee bezig zijn. ik vind het prettig daar met een goed boek over na te denken; iemand die er verstand van heeft en tegelijk overtuigd christen is. van anderen hoor ik positieve verhalen over de boeken en columns van sarina brons.

de tweede optie is een boek van bert reinds, 'we hebben allemaal wat'. bert reinds is pedagoog, opvoeder, hulpverlener en schrijver.
in deze en deze blog heeft hij iets over zijn nieuwe boek geschreven.
er is een speciale website: we hebben allemaal wat.nl waar je vanalles over het boek kunt lezen. daar staat over het boek: 'Ach, we hebben allemaal wat.' Het klinkt vaak zo negatief. Maar draai het eens om en bekijk het als compliment. We hebben allemaal iets van onszelf om toe te voegen. Zeker als het gaat om opvoeden, om een opbouwend gezinsleven. Bert Reinds weet met praktische voorbeelden en heldere oneliners een nieuwe boost te geven aan de moderne opvoeding. Tegelijkertijd haalt hij de druk af van de hoge idealen die jonge ouders zich vaak stellen: we hebben namelijk allemaal wat! Maak daar gebruik van en laat je daarbij inspireren door dit boek en de bijbehorende website. Boek en website zijn zo opgezet dat zowel de individuele lezer ermee overweg kan als een groep ouders die met elkaar verder wil nadenken over de opvoeding van hun kroost.
als je het boek koopt, krijg je een toegangscode tot de website. op het onderdeel van de website dat open is, kun je trouwens ook een hoofdstuk van het boek lezen.
het leuke hiervan lijkt me dat het een goed startpunt is om juist als groep moeders iets van elkaar te leren en ervaren. bovendien is het een boek met thema's waar ik ook wel eens over peins: echtheid van mijzelf als opvoeder; idealen uit de wereld om mij heen en idealen van mijzelf; omgaan met de weerbarstige werkelijkheid. meer de wat psychologische thema's dus, waarvan het juist leuk is om ze in een kring met meer moeders te overdenken om ook niet in je eigen gedachten vast te lopen ;-)

waarom schrijf ik nou deze blog?
om jullie te vragen mee te denken!
welk boek zullen we gaan doen?
zijn er misschien meelezers van deze blog die één van deze boeken al gelezen hebben; of allebei? je hebt nu de kans er iets over te vertellen!

helemaal top zou natuurlijk zijn als je de boeken aanschaft en ze alvast voor me leest... maar dat valt waarschijnlijk onder een te groot optimisme...

helemaal bovenaan in de zijkant van deze blog heb ik een poll toegevoegd waarop je kunt stemmen. maar een reactie met wat meer woorden is ook van harte welkom.

ik laat horen wat we gaan doen!

6 opmerkingen:

 1. Ik weet nog wel een mooi boek:
  De tijd van je leven: Mark en Lindsy Melluish.

  Er is ook een werboek voor beschikbaar geloof ik.

  www.new-wine.nl

  Aritha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha, ik weet ook een ander boek: 'Moeder zijn en het nog leuk vinden ook.' Alleen de titel al vind ik geweldig.
  Het is een Amerikaans boek, (dus) leest makkelijk. Het snijdt goede onderwerpen aan, o.a. boosheid (taboe?) en tevredenheid. Schrijfsters: Sharon Lovejoy Autry en Laurie Lovejoy Hilliard. Uitgegeven bij Navigator boeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Janneke

  'k Moet je eerst maar feliciteren :-) Leuk hoor dat jullie een kleintje verwachten. Gaat het goed tot nu toe?

  En over het opvoedkring-gebeuren... ik heb wel eens meegedaan, maar voelde me in groter kringverband niet zo op mijn plek. M'n man ging er vaker heen dan ik. Zelf heb ik het liever over die dingen in een-op-een gesprekken, gewoon in de wandelgangen, bij een kop koffie.

  En de opvoedboeken: 'k heb zelf de neiging nogal wat te lezen en daardoor 'in mijn hoofd' te blijven zitten, kennis en info te verzamelen over hoe je een goede moeder kunt 'worden'. Terwijl het ook gaat om het 'zijn', aanvoelen wat per kind goed is (en dat is zo verschillend). Natuurlijk kunnen boeken je helpen om dingen te zien, om je te vormen. Maar bij mij werkte het soms belemmerend, terwijl het voor anderen dus juist een positieve stimulans geeft.

  Heel veel plezier met het voorbereiden van je kring!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hee, wat lees ik nu? Ben je zwanger?? Gefeliciteerd! Ik hoop dat alles goed mag gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Janneke, via via kom ik op je blog terecht. Ik heb zelf het boek ruimte door regels. Ik vind het een waardevol boek en erg handig om in de kast te hebben. Wanneer het 'opvoeden' even minder gaat. lees: moe, niet consequent etc. Dan is het erg fijn om zo'n boek ter bemoediging te lezen en voor mijzelf als check 'hoe doe ik het?'. Het andere boek lijkt mij ook erg wijs... maar ken ik verder niet. Of het in groepsverband geschikt is om te behandelen vind ik lastig om te beoordelen. Ik ben benieuwd welk boek jullie gaan behandelen. Het initief vind ik in iedergeval erg gaaf! Groetjes Griëtte Vonck (getrouwd met Duurt Vonck uit Leeuwarden)

  BeantwoordenVerwijderen