donderdag 18 februari 2010

dag 1 - 40 dagen leesrooster


gister zijn we begonnen met het leesrooster voor de 40 dagen tijd.
het is gebaseerd op een rooster dat in amerika veel in advent wordt gebruik. ik vond het zelf wel mooi om het in de 40 dagen tijd te doen.

er zijn elke dag 3 dingen om te doen:
 • bijbelverhaal lezen uit de (kinder)bijbel en het stukje uit het rooster erbij
 • kleurplaat of tekening uit het rooster maken
 • symbool uitknippen en in de takken hangen
omdat ons avondeten soms wat chaotisch verloopt en de tafel dan vol is met vieze dingen, heb ik besloten dit rooster 's middags met christi te doen. als boaz (3 jaar) het niet wat vindt, kan ie gewoon lekker gaan spelen. en christi heeft dan rustiger de tijd om in haar eentje te gaan kleuren ofzo. dus 40 dagen lang bij de middagthee!

gister was de bijbeltekst er eentje uit hebree├źn. die staat niet in de kinderbijbel ;) dus we lazen 'm gewoon uit de jongerenbijbel. een beetje eenvoudiger voorgelezen; en toen was er gelukkig het stukje om het helemaal duidelijk te maken.
de tekening erbij was een bijbel en een kruis en daar ging christi ijverig mee bezig.
ik had bij de HEMA een paarse map (paars is de kleur van het lijden) gekocht; met insteekhoezen. precies 20; dus daar passen dubbel 40 velletjes papier in.

vlakbij ons viertafeltje heb ik een pot met takken neergezet. ik wilde graag kronkelige paastakken, maar die zijn er nog niet. dus heb ik bloesem gedaan; met wat takken uit de tuin. ik denk dat die takken het geen 40 dagen gaan halen dus ik moet alles nog eens omgooien...
een paars lint eromheen; simpel, maar wel mooi.

het symbool van de dag (bijbel met kruis erop) heeft christi mooi uitgeknipt. bij de HEMA had ik ook mooi dik paars lint gekocht en daarmee hingen we het op. het eerste symbool!

het idee is dus dat er straks 40 symbolen hangen die de hele geschiedenis vanaf schepping tot de geboorte van Jezus verbeelden.
de laatste week gaat het dan over de laatste week van Jezus; daar ga ik ook nog symbolen bijzoeken.

ons viertafeltje heb ik nog niet helemaal veranderd. ik vond dat de harten nog wel even konden blijven hangen; zeker omdat Gods liefde juist achter zijn reddingsplan zit!
ik heb wel de lollige boekjes weggehaald en er in plaats daarvan een simpel kruis en een paarse hyacint neergezet. in de loop van de weken kan er dan telkens nog wat veranderen.
misschien leg ik nog wel een lap jute over de tafel heen en wat platen van het lijden van de Heer.
en de laatste week leggen we elke dag een voorwerp op de tafel; staat ook uitgewerkt in het leesrooster.

ik vind het erg leuk om te doen en christi ook!

ik hoop en bid dat het voor mijzelf ook mooie weken zijn om weer onder de indruk te komen van Gods doorzettingsvermogen om zijn reddingsplan echt door te laten gaan! wat is God toch geweldig!

PS: je kunt me nog een mail sturen voor het leesrooster; dan stuur ik het je gratis toe.

3 opmerkingen:

 1. Misschien overleven de takken het langer als je ze in het water zet? :)
  Mooi trouwens dat je overal de kleur paars in terug laat komen!
  Hoe doe je dat op de dag dat je de opstandig van de Here Jezus viert? Dan is paars natuurlijk niet meer van toepassing! Wordt dan alles wit?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. haha; die pot is gister meteen omgevallen; ik moet er nog water extra bij in doen!
  hij staat niet zo handig; maar bij het tafeltje vond ik wel zo leuk...
  ik ga er nog over nadenken wat we met Pasen doen; heb ik gelukkig nog 39 dagen voor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Janneke,

  Wat een ontzettend mooie en praktische weblog heb je zo opgezet.
  Ik ben bezig om een werkmap in elkaar te zetten voor de creche 3+ en kom bij jou iets tegen wat ook mooi is om in ons gezin te gebruiken. Heb je al die 40 symbolen ook ergens op de site staan voor de lijdenstijd...?

  BeantwoordenVerwijderen