maandag 15 februari 2010

valentijnsdag: verslag

gister was het dan valentijnsdag. meestal een dag die wij lekker voorbij laten gaan. hoogstens dat ik in de HEMA even wat dingen scoor om onze kamer mee te versieren als we een huwelijkscursus geven ;-)

dit jaar leek het me leuk er in ons gezin aandacht aan te besteden als de dag van de liefde. voor elkaar en voor God.

bijzonder was trouwens dat mijn man de dag ervoor ontdekte dat hij in 2 kerken over Johannes 2 preekte; de bruiloft in Kana. had hij niet bedacht toen hij het had doorgegeven, maar het is wel leuk om in de dienst even aandacht te besteden aan wat de bijbel over liefde zegt en hoe belangrijk christelijke huwelijken zijn. hier kun je de preek nalezen (zonder verwijzingen naar valentijn; want hij had 'm al eerder in onze eigen gemeente gehouden).
dat las ik ook terug in het interview dat het Nederlands Dagblad zaterdag publiceerde met Arenda Haasnoot. zij heeft voor valentijnsdag een preekschets geschreven; die kun je via deze link lezen.

een paar citaten:

In deze wereld zijn er bar weinig betrouwbare bronnen die vertellen wat ware liefde is en waar je het kunt vinden. Eigenlijk zijn er maar twee bronnen. Het Woord van God en de heilige Geest. Deze twee bronnen horen bij elkaar en zijn niet te scheiden. De Bijbel is het Woord van God dat je de uitleg geeft wat liefde is. De Geest van God vertelt wat je ermee kunt doen. Het gaat dus om betrouwbare inhoud en de uitwerking. Aan de basis staat God zelf. Werkelijke liefde komt van Hem.
Hij is de bron van al het leven. Hij geeft de liefde die blijvend is. God is liefde. De liefde is geen god. In de liefde kan God je terechtwijzen. Als je wegen bewandelt die je wegtrekken bij Hem vandaan.

God kijkt naar mensen die niet alleen op zichzelf uit zijn. Mensen zoeken diegenen op waar ze zich veilig voelen. Van liefde en trouw word je altijd beter, als je je aan de regels houdt.
Regel 1. Vertrouw op God. Stel Hem centraal in je leven. Hij is de bron van alle liefde. Je kunt niet om Hem heen.
Regel 2. Wees niet eigenwijs. Luister naar de woorden van God. Laat je gezeggen. Geef God de eer in je leven
Regel 3. Mijd het kwaad. Maak iedere dag de juiste keuze. Kies voor het goede, ook al lijkt het alsof je er niet beter van wordt.

in ons gezin hebben we gister een valentijnsmaaltijd gehouden. die bestond uit het volgende:
 • de tafel was mooi gedekt met veel (plastic) bloemen en kaarsen
 • op ieders bord een papieren hartje waarop stond: X, wij houden van jou! eentje voor elk van ons en eentje voor God met de tekst: Here God, onze liefde is voor U!
 • we aten bietenstamppot, wat iedereen erg lekker vindt en ook roze is ;-)
 • allemaal een wijnglas met roze limonade
 • toetje was chocoladecake in hartvorm met ijs en kwark
 • daarna gingen we de hartjes invullen: op elk hartje schreven we waarom we van diegene houden
 • we zongen een liedje over de liefde: ben je groot of ben je klein, God houdt van jou
 • en we lazen het verhaal van Jezus die de kinderen zegent en van ze houdt

ik vond het erg leuk om zo'n commercieel gebeuren als aanleiding te gebruiken om met elkaar de liefde te vieren.
bij de reacties op de vorige blog hierover stond ook het idee om dat rond je trouwdag te doen: ook erg leuk! dan kun je samen trouwfoto's kijken en bijvoorbeeld de tekst lezen waarmee je huwelijk is ingezegend of die op de trouwkaart stond.

en nu gaan de hartjes weer de doos in; want deze week staat vooral in het teken van het voorbereiden van de lijdenstijd. woensdag is het begin daarvan, aswoensdag.
ik ben bezig een leesrooster te schrijven om met kleine kinderen te gebruiken. ik geloof alleen niet dat ik via deze blog documenten kan toevoegen; of weet iemand hoe dat wel kan??? dinsdag of woensdag ga ik daarover bloggen; dus houd het in de gaten!

1 opmerking:

 1. Mooi inderdaad, om zoiets commercieels om te buigen naar iets diepers.

  BeantwoordenVerwijderen