donderdag 18 maart 2010

lijdenstijd met kinderen


hoewel we al weken druk bezig zijn met het veertig dagen rooster, is het viertafeltje nog steeds behoorlijk leeg. en ik heb de afgelopen weken hier ook niet zoveel geschreven... er gaat toch wel veel tijd zitten in het schrijven van de leesroosters.
maar nu ga ik er even een uurtje voor zitten om voor mezelf en jullie wat dingen op een rijtje te zetten.

het komende weekend wil ik graag een viertafel inrichten rond de lijdenstijd. de week voor pasen is het rooster daar ook op aangepast. dan is er elke dag een lezing over Jezus in zijn laatste week en kun je een voorwerp op het tafeltje zetten.
deze week wil ik het tafeltje alvast wat erop inrichten. ik laat het zien als het af is!
(en ideeën zijn natuurlijk ook altijd welkom).

leuke ideeën voor viertafels kun je altijd vinden op deze site. het hele idee met stenen voor deze tijd past vooral bij hun eigen thema; daar kan ik niet zoveel mee. rond goede vrijdag hebben ze wel een aantal mooie ideeën; een kruisje en een graf. poppetjes erbij. heel aanschouwelijk!
ann uit canada had daar ook een voorbeeld voor; dat kun je hier lezen.
ik heb zelf pas waterkers zaad gekocht met het idee dat op goede vrijdag te zaaien zodat we dat op pasen zien opkomen. daarmee kun je goed duidelijk maken dat zaad moet sterven om vrucht te dragen. zo is het ook met de dood van Jezus.

in de lijdenstijd kun je met de kinderen het verhaal lezen uit de kinderbijbel. en je kunt kleurplaten zoeken. bijvoorbeeld:
 • op deze site kun je ook knutselwerkjes vinden, mobiles en kijkdozen.
 • ik vond er ook deze link naar dit paasboekje van eb onderwijs inclusief puzzels en werkjes
 • en ik vond er deze link naar een online paasspel van het nederlands bijbelgenootschap
 • en deze link naar een online paasboekje
 • op de website van kind en geloof staat ook veel info rond pasen.
 • bij stichting samuel vond ik nog een mooie vastenkalender. helaas wat te laat voor dit jaar; maar ik heb in mijn favorieten een map aangemaakt 'pasen' en die kan ik volgend jaar weer raadplegen;-)
 • als je engels leest, kun je ook eens op deze katholieke site kijken; ik kwam er veel aardige dingen tegen.
 • en op deze site staan allerlei ideeën om met kleine kinderen te doen; van steen-koekjes bakken, tot bijbelstudie en gym!

onze kinderen hebben één favoriete cd die ze het liefst het hele jaar door draaien... dat is 'weet je dat de lente komt' (via deze link kun je wat liedjes luisteren). allemaal liedjes rond goede vrijdag en pasen, vooral van elly en rikkert. ik moet eerlijk zeggen dat ik de uitvoering niet altijd zo super vind, maar het is wel echt een leuke cd om deze tijd te draaien!

van de bieb hebben we wat christelijke boekjes over pasen gehaald. natuurlijk staan de verhalen in de kinderbijbels die we hebben, maar ik vind het wel aardig om op het viertafeltje wat speciale boekjes rond pasen te leggen.

uitgeverij ark media heeft veel rond pasen; als je op hun site zoekt op de term 'pasen' vind je vanalles. ook de b-boekjes van de ibb vind ik erg leuk!

en wie weet hebben jullie nog wel andere ideeën!

op de donderdag van de stille week denken we aan het laatste avondmaal dat Jezus met zijn leerlingen vierde. het lijkt mij mooi om met onze kinderen dan een christelijk pesach te vieren. ik heb op internet al vanalles gevonden en ga dat nog verder uitwerken. ik laat het jullie weten!
zijn er onder de lezers mensen die daar ervaring mee hebben???

heel wat ideeën weer op een rijtje. niet om jullie te verpletteren, of nu al een moe gevoel te geven... maar om op meerdere manieren stil te staan bij het kruis.
deze tijd gaat volgens mij niet alleen om eitjes en hazen; maar zeker ook over het kruis en hoe centraal dat in ons geloof staat. de moeite waard dus om op een creatieve manier met je kinderen mee bezig te zijn!

4 opmerkingen:

 1. Janneke, jammer het is bijna onleesbaar met de grijze achtergrond,...
  groetjes Adriana

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ha adriana en anderen
  ik hoop dat het zo beter is!
  groet, janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Janneke,

  nog een tip ter voorbereiding op het komende paasfeest. Wij gaan daar in ons gezin het boekje "De hoogste prijs" voor gebruiken. Het is geschreven door Nienke en Ronald Westerbeek en kost 1,50 euro. Een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het ook belangrijk dat de kinderen weten dat Pasen niet het feest van de Paashaas is, maar van de wederopstanding van Jezus.

  BeantwoordenVerwijderen