woensdag 17 februari 2010

aswoensdag en vasten


vandaag is het aswoensdag. in sommige kerken halen de gelovigen vandaag een askruisje. de voorganger streept met zijn vinger een kruisje van as op het voorhoofd. hij zegt daarbij: "gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren" (zie ND vandaag pag 2).

aswoensdag is het begin van de vastentijd. de tijd waarin christen denken aan het lijden van Christus; een tijd van inkeer en boete.
je neemt er de tijd voor om aan het offer van Christus te denken én het past daarbij om nederig te zijn en afgoden uit je leven weg te doen.
vasten past daar goed bij. vasten betekent dat je iets in je leven laat staan. traditioneel gezien is dat bijvoorbeeld bepaald voedsel, of alcohol. maar je kunt ook aan iets heel anders denken: geen TV; geen nieuwssites; geen vlees of toetje.

vasten heeft altijd als doel om dichtbij God te zijn.
marion lutke vertelt op de website van de eo wat vasten voor haar heeft betekend: "Heel veel. Na die eerste moeilijke tijd ben ik heel dicht bij het hart van God gekomen. Hij heeft me op Zijn liefdevolle manier laten zien over welke gebieden in mijn leven Marion nog regeerde. Hem de regie daarover weer te geven is niet zonder slag of stoot gegaan. Toen ik dat kon zijn er zulke bijzondere dingen gebeurd dat ik even een radiostilte heb ingelast, omdat wat ik meemaakte zo persoonlijk en zo kwetsbaar was dat ik er geen woorden aan kon of wilde geven."
en jan minderhoudt vertelt op diezelfde site: “Het is een feest om je ‘te goed te doen aan het Woord van God’, zoals de Engelse theoloog Richard Foster het omschrijft. Wie vast, ziet niet zozeer af van voedsel, maar doet zich te goed aan Gods Woord. Zó vasten is feesten. Omdat het je verbindt met de Bruidegom, Christus. "

Jan Minderhoud vertelt ook over vasten in het gezin: “Verdeel de periode in vier periodes van tien dagen, waarbij je met de kinderen steeds overlegt: ‘Wat laten we deze dagen staan?’ Denk aan het toetje, chips, of alles wat luxe en extra is. Wij hebben zelf geen kinderen, maar ik ken mensen die er goede ervaringen mee hebben. De zondagen zijn overigens niet meegerekend in de Veertigdagentijd; die zijn er om te proeven van het heil dat vóór ons ligt. Door bewust te vasten, leef je veel intensiever naar Pasen toe. Je bent er veertig dagen lang mee bezig. Het is alsof je een beetje de lijdensweg met Jezus gaat, de weg naar Jeruzalem.”

ik heb zelf weleens gevast in de veertig dagen tijd; met koekjes, alcohol, TV kijken. mijn ervaring is dat het me inderdaad dichterbij God brengt; dat het een periode is die je bewust afzondert en die waardevol is. in ons gezin hebben we het nog nooit gedaan; ik heb de neiging daarmee te wachten tot de kinderen wat groter zijn.

hebben jullie ervaring met vasten?

of andere ervaringen wat betreft de veertig dagen tijd?

ik ben zelf op dit moment bezig een leesrooster te schrijven voor jongere kinderen voor tijdens de veertig dagen tijd. ik zal daar later vanavond apart over posten. het rooster is gratis verkrijgbaar; je moet me alleen even mailen, want ik kan geen word bestanden aan deze blog toevoegen (helaas...)

2 opmerkingen:

  1. Mooie blog.
    Ik vast niet echt.
    Soms eet ik minder luxe, als ik bv. meer tijd aan gebed wil besteden om een bepaalde reden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In 2009 heb ik in de vastentijd, elke dag bewust iets voor een ander gedaan. In 2010 laat ik de zoetigheden staan. Mijn kinderen gaan niet achter de DS in de vastentijd. Dat vonden zijzelf de moeilijkste opgave. Wij zijn Katholiek.

    BeantwoordenVerwijderen